Kopirajte račune koje šaljete za nagradnu igru, možda vam zatrebaju!

Foto:Mondo
Foto:Mondo

Bez obzira na to što je zakonski regulisana oblast u vezi prava potrošača, mišljenje većine gradjana naše zemlje je da mnogi trgovci koriste sve moguće izgovore da izbegnu reklamaciju proizvoda ili usluga, te da tako potrošači uvek izvlaće deblji kraj.  Medjutim, i potrošači moraju biti svesni, smataraju u Forumu za zaštitu potrošača u Nišu, da i oni imaju u tom procesu svoju odgovornost. To se pre svega odnosi na čuvanje fiskalnih računa, kazao nam je Jovan Jovanović predsednik ovog udruženja, jer kada se potrošač požali na kvalitet robe koju je kupio, da bi uopšte razmotrio njegov zahtev trgovac odmah traži fiskalni račun.

Medjutim, ovi isečci veoma brzo izblede, pa se na njima ne vidi ni iznos, ni radnja, niti datum plaćanja. Otud i preporuka iz Foruma za zaštitu potrošača da se fiskalni kopira da bio dokaz obavljene kupovine, jer ako potrošač nema nijedan relevantan dokaz da je roba kupljena u toj radnji, onda trgovac može da odbije reklamaciju pre svega zbog nemogućnosti utvrdjivanja garantnog roka.  Zato je preporuka potrošačima za najsigurnije i najlakše ostvarivanje prava, posedovanje dokaza o kupovini.

U Zakonu piše da potrošač nije u obavezi da ima fiskalni račun prilikom reklamacije, medjutim on ipak prodavcu mora da dokaže na neki način da je roba kupljena kod njega i što je bitnije kada je kupljena. Zato bi trebalo fiskalni račun sačuvati u originalu ili ga iskopirati zbog toga što original posle nekog vremena može da izbledi, pa se na njemu ništa ne može videti, te od njega, kao takvog, nema nikakve koristi u potupku reklamacije. To naročito važi za vrednije stvari, čiji je garantni rok duži, rekao je radio Koprijanu Jovan Jovanović predsednik Foruma za zaštitu potrošača iz Niša.

Gradjane takodje opominje da, s obzirom na to da je opet počela nagradna igra “Uzmi račun i pobedi” ukoliko već šalju račune, pre toga naprave  njihove kopije, bar za vrednije stvari.  Jer, ukoliko se desi situacija da im taj fiskalni račun kasnije zatreba za  reklamaciju, a potrošač nema ni ni originalni računa ni kopiju, može imati problema kod trgovca.

U odredjenim situacijama, napominje naš sagovornik, moguće je ostvariti pravo na reklamaciju robe i ukoliko nemate fiskalni račun. –Naime, ako je roba plaćena čekom ili karticom, onda postoji trag da je kupljena kod određenog trgovca, kod koga je potrošač došao da se žali, ističe Jovanović. Kupac može, takodje da donese potvrdu sa svog računa u banci o plaćanju, a može i da traži da mu prodavac pronađe u svojoj evidenciji dokaz da je upravo kod njega tog dana kupio određeni proizvod.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *