Ljubić: Počela sanacija kanala u Belotincu, uskoro uređenje Toplice i Jugbogdanovačke reke

Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić sastao se sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i direktorom JKP „mediana“ Dragoslavom Pavlovićem i razgovarali su o rešavanju problema otpadnih voda sa gradske deponije, a koje ugrožavaju naselje Belotinac. Dogovoreno je hitno čišćenje kanala i njegova sanacija. Kako kaže predsednik Ljubić radovi su počeli danas, a po dogovoru sa gradonačelnicom Niša radnici i mehanizacija iz niške „Mediane“ došli su da pomognu u čišćenju kanala. Očekuje da će radovi biti završeni do kraja sledeće nedelje.

Ljubić dodaje da su jednim delom otpadne vode sa gradske deponije poplavile jedan deo Belotinca, ali i poljoprivredno zemljište. U čišćenje kanala, koji prolazi kroz selo, uključili su se radnici  javnog komunalnog  preduzeća iz Niša, a problem otpadnih voda i ugrožavanje stanovnika Belotinca nije rešavan trajno u prethodne tri i po decenije.

Za trajno rešenje, dodaje predsednik opštine Doljevac,  biće angažovana stručna radna grupa, a Grad Niš i Opština Dolјevac obratiće se za pomoć i apliciraće projektom uređenja otpadnih voda na tom području pred nadležnim republičkim institucijama i organima.

Predsednik ljubić kaže da je prethodnog dana imao i sastanak sa  direktorom JVP ”Srbijavode” Goranom Puzovićem kome su prisustvovali i predstavnici Grada Niša i predsednici opština Nišavskog upravnog okruga na kome precizirana najkritičnija mesta i utvrdili prioritete u odbrani od poplava i izlivanja Nišave, Južne Morave, Kutinske reke i Suvodolskog potoka.

  • Odobrena su nam sredstva za uređenje reka Toplice i Jugbogdanovačke reke. Oko 40 miliona dinara je odobreno za radove na Toplici, a oko 11 miliona dinara za radove oko Jugbogdanovačke reke- kaže Ljubić.

Kako je dogovoreno na sastanku JVP „Srbijavode“ će intervenisati na najkritičnijim mestima, očistiti i produbiti korito Nišave i ispraviti krivine, što bi bila kratkoročna mera u odbrani od poplava ugroženih područja.

Dogovorena je saradnja grada i JVP „Srbijavode“ na uklanjanju deponije na levoj obali Nišave u blizini „Vulkana“.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *