LPA Doljevac: Rok za uplatu treće rate poreza na imovinu ističe u ponedeljak 16. avgusta

Vlasnici nepokretnosti u Srbiji mogu da izmire treću ratu poreza na imovinu do ponedeljka, kada je poslednji rok, 16. avgusta.Svi koji zaduženje ne izmire do zakonskog roka, moraju da računaju i na zateznu kamatu. Ona u slučaju poreskih obaveza iznosi 11 odsto na godišnjem nivou. Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru. Ovog puta to pada u nedelju, pa obveznici imaju dan više.

Načelnica poreskog odeljenja u opštinskoj upravi opštine Doljevac Jasmina Paunović istakla je da ovu obavezu imaju i pravna i fizička lica i da je u pitanju akontacija koja se plaća na osnovu prošlogodišnjeg rešenja.

Kako je dodala sva potrebna obaveštenja poreski obveznici mogu da dobiju putem telefona ili preko elektronske pošre, odnosno bez dolaska u LPA. Sve informacije o stanju poreske obaveze i instrukcijama za plaćanje mogu dobiti pozivom na broj telefona 4810-054, lokal 24.

Ističe da LPA ima i zakonsku obavezu da šalje opomene neredovnim platišama, a one se uglavnom dostavljaju krajem godine. Da do toga ne bi dolazilo načelnica još jednom poziva sve obveznike da redovno izmiruju dospele obaveze.

Podsetimo da za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je novčana kazna. Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju.

Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi biti kažnjeni sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza. Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja što znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *