Naglo otopljenje smeta i zdravim osobama!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
dr Časlav Miladinović u studiju radija

Svojevrsni toplotni udar prognoziran za dane pred nama najteže će, po pravilu, podneti hronični bolesnici, a promene neće prijati ni zdravima.

Visoke dnevne temperature vazduha  najviše ugružavaju pacijente sa povišenim krvnim pritiskom i ostalim hroničnim oboljenjima. Međutim, nauka je dokazala, a lekarska praksa potvrdila, da ni fizički i psihički zdrave osobe nisu imune na promene koje se dešavaju u atmosferi.- kaže dr Časlav Miladinović, lekar  opšte medicine doljevačkog Doma zdravlja.

On dodaje da će hroničnim bolesnicima biti potrebno četiri-pet dana da se priviknu na više temperature, ali će i mladi i zdravi prvih dana osećati umor, malaksalost, pospanost i vrtoglavicu.

“Preporučuje se da unosimo što više tečnosti, najmanje osam čaša vode dnevno, prirodne voćne sokove i što više povrća kojeg je sve više na pijacama. Međutim, sa visokim temperaturama obično nailaze i stomačne virusne infekcije, zato treba redovno prati ruke, ali i povrće treba dobro isprati pod mlazom hladne vode”, savetuje dr  Miladinović.

Ipak, zaključuje lekar, najteže je hipertoničarima.

– Povišen krvni pritisak se nikada ne sme zanemarivati. Do problema dolazi kada pacijenti uzimaju terapiju, ne mere krvni pritisak, a zatim nepripremljeni izađu napolje na toplotu. Onda im se šire krvni sudovi i pada im pritisak koji je već oboren lekovima. Zato kolabiraju ili imaju problem sa ekstremno visokim ili niskim pritiskom – ističe dr Časlav.

On  savejute osobama sa niskim krvnim pritiskom konzumiranje veće količine tečnosti, vode, ali ne hladne, kao i mlakih nezaslađenih čajeva i razblaženih prirodnih sokova. Ishranu bi trebalo da obogatite žitaricama i ribom, a nakon ručka savetuje  čašu crnog vina.

Kako je istakao dr Časlav Miladinović, gostujući u našoj emisiji, savremena nauka utvrdila je da u zavisnosti od uticaja vremena postoji 13 grupa bolesnika koji su prilično osetljivi na vremenske prilike, među kojima su reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici (angina pektoris, visok krvni pritisak), oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba, pre svega – psihoze.

Međutim na naglu promenu vremena nisu imune ni fizički zdrave osobe. One mogu osetiti umor, nagle promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, bezvoljnost, razdražljivost i nesanicu ali i  glavobolju, migrenu, mučninu, vrtoglavicu , kaže na kraju razgovora dr Miladinović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *