Najbolji proizvodjač bostana – Silvana Živković iz Mekiša

Bostan 4
Pobednici Dobričke bostanijade 2017: Silvana Živković, druga s desna

Za najboljeg poljoprivrednog proizvodjača na ovogodišnjoj Dobričkoj bostanijadi, održanoj minulog vikenda u Mekišu,  proglašena je Silvana Živković iz tog mesta. Silvana se preko dve decenije uspešno bavi proizvodnjom ovog ukusnog povrća, više puta je učestvovala na Bostanijadi, a ne retko bila i pobednica u kategoriji proizvodjača najteže lubenice. Ove sezone bostan  gaji na oko 2 ha, a kao nagradu za najboljeg proizvodjača  osvojila je vrednu robnu nagradu – plugove.

Kako kaže u izjavi za radio Koprijan, nema neke posebne tajne, kada je gajenje lubenica u pitanju, ali je,  napominje, bitno uložiti puno rada, ali i znanja, a takodje je, ne manje važno, pratiti i savremene trendove u proizvodnji ove kulture. –Svakako da mi puno znači ovogodišnje priznanje za najboljeg proizvodača bostana, jer se time bavim preko dvadeset godina, mada mi nije  prvi put da osvajam nagrade na ovoj manifestaciji. Ima puno dobrih proizvodjača u našem kraju koje je po proizvodnji bostana nadaleko poznato, a eto na mene je ove godine došao red da zvanično budem najbolja, kaže Silvana.

I inače, a posebno ove godine, s obzirom na sušu, kako ističe,  postavljanje sistema za navodnjavanje je presudno za uspešno gajenje  bostana. –Suša koja je u velikoj meri uticala na proizvodnju svih kultura, pa i bostana, pokazala je svu neophodnost praćenja novina u proizvodnji, te je  navodnjavanje  nezaobilazna stavka u tom poslu. Bez navodnjavanja prinosi bi bili mnogo manji, kao i kvalitet i kvantitet roda.

Ipak, protiv prirode se retko šta može, pa su prinosi proizvodjača u Dobriču, ove sezone gotovo prepolovljeni. Bez obzira na to, cenom nisu, kako napominje naša sagovornica, zadovoljni, jer je na početku prodaje kilogram bostana vredeo oko  30-35 dinara, dok je sada, na kraju sezone 8 do 10 dinara po kilogramu na veliko.

Dodajmo na kraju i to da je na ovogodišnjoj Bostanijadi u takmičarskom delu, učestvovalo dvadesetak proizvodjača iz Dobriča, a pored najboljeg proizvodjača bostana birana je i najteža i najsladja lubenica, kao i dinja. Većina pobednika je iz Mekiša, što još jednom dokazuje tvrdnju da se u ovom kraju gaji najbolji bostan.

 

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *