Nastavljena berba kukuruza

berbaNa preko 3000 hektara, koliko je ove godine pod kukuruzom u opštini Doljevac, nastavljena je berba posle kiše koja je nekoliko dana ometala radove.Na preko 90 odsto površina klipovi kukuruza se skidaju mehanizacijom, a veoma mali broj poljoprivrednika berbu vrši ručno.Prema rečima Živorada Stamenkovića poljoprivednog stručnjaka na doljevačkim poljima prinos je oko 3,5 do 4 tone po hektara,a tamo gde su primenjene sve agrotehničke mere prinos se kreće do čak 6 tona.Ipak ima i parcela gde nije vršena prihrana , I tamo su prinosi oko 1,5 tona po hektaru.Prema Stamenkovićevim rečima u suštini ratari mogu biti zadovoljni ovogodišnjim prinosima , mada, da smo imali kišu u vreme kad je ona bila potrebna zasadima  kukuruza, imali bi smo  još veće prinose, zaključio je Živorad Stamenković.

Na području Topličkog upravnog okruga takodje je u  toku berba kukuruza koji se nalazi na površini od 9.530 hektara. Savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Miljan Milojić izjavio je da se trenutno beru rani hibridi kukuruza iz grupe FAO 400.
– Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima očekuje se da prinosi kukuruza po hektaru u proseku budu oko 6.000 kilograma, što je skoro za 50 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke i zaštitne mere, ti prinosi će biti još veći, rekao je Milojić i dodao da je i kvalitet zrna bolji u odnosu na prošlu godinu.
Prema njegovim rečima berba srednjih i kasnih hibrida trebalo bi da krene za desetak dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *