Nastavnica biologije verbalno napadnuta ispred škole u Doljevcu- roditelji traže njeno izuzeće

U petak, 24.oktobra, u našu redakciju putem aplikacije Fejsbuk stiglo je pismo nastavnice biologije Suzane Perić koja ovaj predmet predaje u školi u Doljevcu. Kako navodi, ona je pretrpela verbalni napad od strane jednog roditelja čije dete pohađa peti razred i koje je zadržala na dopunskoj nastavi. Kako navodi on ju je vikom, pogrdnim i  vulgarnim rečima uz različite pretnje, deleći joj pogrdne epitete, pitao zašto je zadržala njegovo dete? Kako je navela u poruci prilikom napada, ispred škole, prisustvovao je i generalni direktor Ilić, koji je u izjavi za naš medij rekao da on taj događaj nije video, već samo da je čuo raspravu koja je trajala oko minut.

S druge strane, roditelji odeljenja 5/1 su u petak, 4.novembra, predali potpisanu peticiju za izuzeće nastavnice Perić i koji zahtevaju da ona više ne predaje njihovoj deci. Peticiju je potpisalo 17 roditelja.

Prema našim saznanjima, primedbe na rad nastavnice Perić nema u odeljenju 5/3 u Doljevcu, niti u odeljenjima u školi u Belotincu.

Poruku koju smo dobili od nastavnice Suzane Perić prenosimo u celosti:

„Poštovanje. Ja sam Suzana Perić nastavnik biologije u osnovnoj školi Vuk Karadžić u Dolјevcu i imala bih infomaciju koja bi po sadržini i traumatičnosti trebalo da bude vest na Vašem radiju, a u okviru verodostojnosti novinarskog izveštavanja. Zašto tako mislim i kažem!? Zanimanje učitelј je daleko ispod svakog respekta u 21. veku što je iznenađujuće ,ali evidentno. Učiti, naučiti ili bar pomoći u sticanju znanja je danas ,,aut”.

Da potvrdim ,evo iskustva današnjeg dana: Održala sam dopunsku nastavu, koja, za one van prosvete, znači dobrovolјan, besplatan, dopunski rad sa učenicima u cilјu pomoći u radu i razumevanju predmeta za bolјe usvajanje znanja i postizanja bolјeg uspeha.

Ne treba, ali reći ću, uredno prijavlјena aktivnost službi koja je za to zadužena i upisana u elektronski dnevnik.

Nakon završetka, na izlazu iz škole presreće me roditelј učenika 5/1 odelјenja iste škole vikom, pogrdnim, vulgarnim rečima uz različite pretnje, deleći mi pogrdne epitete, pitajući me zašto zadržavam njegovo dete.

Da napomenem: pozvani su učenici oba odelјenja kojima predajem tj. i 5/1 i 5/3 ,uz napomenu da ostanu samo oni koji ne rade ili ne umeju da urade domaće zadatke da im u tome pomognem. Naravno da su mnogi odmah otišli, a ja naravno, nisam zaustavlјala decu ni pitala za razloge odlaska, evidentirala sam u dnevniku.

Ovom agresivnom činu ispred škole prisustvovao je generalni direktor škole, kome sam naglasila da sam ja još uvek u okviru radnog vremena, događaj se desio u 13 sati i 45 minuta i trajao je petnaestak minuta jer je dotični roditelј vikao na mene, unosio mi se u lice, psovao, vređao i pretio.

Pretio je da ako odem ili pozovem policiju da ću ostati bez posla i više neću biti nastavnik, a da će me on potražiti nakon mog radnog vremena. Završila sam u službi milicije, nasilnika sam prijavila, a zatim pod velikim stresom i uznemirena otišla sam, suprug me je odvezao u Dom zdravlјa u Dolјevcu gde me je pregledao i dao terapiju ordinirajući lekar.

Da li treba dalјe da komentarišem, tj. da li Vi kao medijska kuća imate ili bi trebalo da imate povoda da o ovome izveštavate, da li je vredno pomena, da li zaista ovoj državi učitelј više ne treba i da li smo mi profesija nepotrebna savremenom društvu Republike Srbije. Sa poštovanjem S.Perić.“– stoji u poruci koju je našoj redakciji poslala nastavnica biologije Suzana Perić.

 

S druge strane, roditelji iz pomenutog odeljenja predali su u petak peticiju za izuzeće pomenute nastavnice. Njihovu peticiju prenosimo u celosti:

„ Mi dole potpisani roditelji učenika odeljenja 5/1 Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Doljevcu ovom prilikom skrećemo pažnju i ukazujemo na ozbiljne probleme u odeljenju 5/1, a u vezi nastave iz predmeta  „Biologija“ koji predaje Suzana Perić i koja je od početka školske godine pa do danas uzrokovala previše problema i za koje mi iskreno mislimo da se više ne mogu rešiti popravljanjem pedagoškog pristupa gore pomenute prema deci, već je jedino rešenje izuzeće pomenute nastavnice, odnosno zamena drugim nastavnikom.

Probleme koje je nastavnica napravila ogledaju se u konstantnoj psihičkoj torturi nad decom zbog čega je nama roditeljima sve teže i teže da nateramo decu da prisustvuju nastavi iz predmeta biologija i prate nastavu. Naime, na osnovu informacija koje smo dobili od dece, nastavnica je u više navrata decu nazivala pogrdnim imenima, psihički maltretirala, a imamo i žalbe od strane dece da je pomenuta nastavnica čak i šutirala deci noge ispod klupe. Izdvojili bi još jednu paradoksalnu situaciju, a to je primoravanje dece uz pretnje od strane nastavnice da otvore profile u aplikaciji „Viber“ i u istoj navedu neke od svojih ličnih podataka , uključujući i fotografiju, čime je smatramo ne samo napravila pedagoški problem već možda i prekršajni zato što je korišćenje ličnih podataka strogo definisano zakonskom regulativom a u ovom slučaju se radi o maloletnoj deci. Zamolili bismo nastavničko veće  Osnovne škole da detaljno proveri ove navode kao i obrazovno-vaspitno rad pomenute nastavnice i o istom izvesti roditelje dece, odnosno nas dole potpisane.

Zamolili bismo sve vas da shvatite da naša noćna mora sa nastavnicom traje već duže vreme i da smo primorani da ukoliko škola ne nađe rešenje za ovu situaciju, problem eskaliramo Školskoj upravi Nišavskog regiona kao i Ministarstvu prosvete zato što verujemo da je naša žalba osnovana.“ – stoji u peticiji koju je potpisalo 17 roditelja i koju su u petak, 4.novembra, predali školi.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac Goran Ilić kaže da je čuo deo rasprave, ali da nije video verbalni sukob, ali da su u petak roditelji pomenutog odeljenja predali peticiju i zahtevali izuzeće nastavnice.

 • Ja sam pio kafu u bašti kafića, čuo sam verbalni sukob, ali nisam znao, niti video ko se raspravlja na ulici. To se desilo na ulici ispred škole, kada je nastavnica izašla iz škole i krenula ka kolima, verbalni sukob je trajao oko minut i nije bilo nikakvog fizičkog sukoba- kaže Ilić.

Dodaje, da je nastavnica Perić sada na bolovanju, da je on dao izjavu u policiji i da je slučaj prijavljen Inspekciji rada, ali da nije prihvaćeno da se pokrene postupak jer se nije desilo tokom rada u školi.

Ilić kaže da je bila i Agencija za bezbednost i uzela sve podatke, ali je odbila da pokrene postupak jer se verbalni sukob desio van škole, nakon završetka radnog vremena, i nastavnici je odobreno bolovanje u visini od 65 odsto.

Direktor Ilić nam je potvrdio na je potpisana peticija od strane roditelja odeljenja 5/1 predata školi i da će u narednim periodu ispitati navode koji su naveli roditelji.

Dodaje, da drugo odeljenje u Doljevcu gde predaje, ali i odeljenja u Belotincu, nisu podnela primedbe na njen rad, već samo pomenuto odeljenje doljevačke škole.

Do momenta objavljivanja ovog teksta nismo dobili zvanično saopštenje OJT u Nišu vezano za ovaj događaj, iako smo u petak uputili zvanični mejl i u toku prepodnevnih sati današnjeg dana više puta zvali PR-a OJT u Nišu, ali su nam rekli da je trenutno odsutna.

7 thoughts on “Nastavnica biologije verbalno napadnuta ispred škole u Doljevcu- roditelji traže njeno izuzeće”

 1. Ovo sad ispada medijski rat.
  17 roditelja potpisalo da spasava zadnjicu tom roditelju-mozda i pod pritiskom.Mala sredina,sve povezano po opstini domu zdravlja policiji politicki da kazem politicki jer kad neki prelete u 20 stranaka tu ima samo interesa ni p od politike.
  Tacno je da i nastavnici preteruju,tipa znam primer gde uciteljice non stop salju roditeljima sta ima dete za domaci svi mora da imaju viber i sl .Nemaju roditelji domaci a za neke radove nema aanse bez roditelja da ih dete uradi a ti roditelji isto rade imaju svoj posao obaveze pa ako imaju vise dece gde ce pre.
  Elem i deca osiona roditelji isto nisu deca nego carevici od roditelja koji mafijaju ni malo postovanja prema nekom ko im pomaze da izvedu decu na pravi put.
  Da li je ta nastavnica toliko losa ne moze kuci ili kao direktor da sedne na pice u kafic vec dokona drzi dopunsku nastavu?
  Voleo bih da cujem od redakcije da sazna ko je roditelj i cime se bavi u kojoj je stranci.
  Posto sam protiv svih nasilja pa i verbalnih podrska za nastavnicu Peric.

 2. U pravu ste, ovde se definitivno radi o spasavanju – ali svoje dece od strane doticne nastavnice. Kakav je to pedagog koji deci daje nadimke, vrsi psihicku torturu, podrzava podsmeh dece koja su u razvoju i pubertetu? Sacuva Boze, zbog takvih i prosveta spada odavno na dodji odi i bahatisanje, iako ima iole dobrih vaspitaca, ucitelha, nastavnika. Puna Podrska roditeljima i deci-morate da se borite za svoje ciljeve i to da se u skoli osecate lepo, postovano i vredno.

 3. Bravo za nastavnicu, konacno je uspela da skrene medijsku paznju na sebe posle neuspelog pokusaja da to uradi pre par godina kada je delila farbana jaja za uskrs u ime srpske napredne stranke i nakon toga se borila bezuspesno da bude direktor skole u Doljevcu…Ali sad je konacno uspela da najgrublji nacin, vredjajuci decu i roditelje primora jednog od roditelja na ishitrenu reakciju i od najveceg predatora ona postade zrtva…boze, boze… ko uci nasu decu…sramota..pozdrav za nastavnicu od foruma zena SNS Doljevac…samo napredno… srecno u reality sa nastavnicom…

 4. Ovde se vidi da direktor škole pokušava onu narodnu “ Ni luk jeo ni luk mirisao”!
  Verbalni napad i uznemiravanje se desilo u krugu školskog dvorišta a to znaci na radnom mestu jer nastavnica nije uska u kola i napustila kako se to ovde kaže “School property” školsko imanje! zbog svega ovoga to mora da bude problem škole i da administracija škole zaštiti svog radnika i da u saradnji sa organima gonjenja resi takve probleme!

  1. Milence, nastavnica je problem škole dugo godina unazad, za to ima x primera. Direktor radi svoj posao solidno i ne može da utiče na svaki pojedinačni događaj. Verbalno izvređaš nekoga ne bez razloga, sigurno si i ti bio u toj situaciji nekada, ako si muškarac, pa se seti… Za događaj je utvrđeno (nadležne službe) da je van škole i školskog dvorišta jer postoje kamere (21.vek je i kada je ukradena školska oprema u istoj školi, počinilac je pronađen par sati nakon dela). Sličnih događaja ima na svakom koraku, ali je nastavnica htela po svaku cenu medijsku pažnju misleći da je redakcija na njenoj strani (zbog ranije saradnje), ali su oni samo bili objektivni i izvestili (pod njenim pritiskom) o događaju po principu “dve strane medalje”. Verujem da je školska administracija odradila sve što je u njenoj nadležnosti, pa ne sumnjam u rešenje koje će biti objektivno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *