Pet kuća koje su oštećene u klizištu nebezbedne za stanovanje, naložene hitne mere

Oštećeno domaćinstvo Djokića u Malošištu (Foto: Radio Koprijan)
Oštećeno domaćinstvo Djokića u Malošištu (Foto: Radio Koprijan)

Trenutno je situacija u Malošištu, gde je u ponedeljak proradilo klizište mirna, ali vlasnici oštećenih  kuća u njih ne mogu da se vrate, jer nisu bezbedne za stanovanje, a i sumnja se da  će  zemljište nastaviti da klizi. Snalaze se kako ko ume. Jedna porodica smeštena je u doljevačkom Crvenom krstu, dok su ostali kod rodjaka.

Podsetimo, pet objekta, po poslednjim informacijama ,u delu naselja iznad škole ima vidljiva oštećenja, a najviše je ugrožena jedna od porodica Djokić, na čijoj kući zjape velike rupe u zidovima, fasada je popucala, trotoari oko kuće i asfalt ispred kuće takodje. Spasili su nameštaj, ali se u ovom trenutku pitaju šta će s njim, kad u kuću ne mogu da se vrate. I dok se na licima vlasnika tih domaćinstava jasno očitava bol i tuga, jer su za jednu noć izgubili ono u šta su godinama ulagali, opštinski organi vlasti obećavaju pomoć.

Opština Doljevac inače do sada nije imala ovakvih vrsta problema, te je odmah nakon što su pristigle prve informacije o klizištu angažovala stručnjake da procene stanje na terenu i predlože mere koje u takvoj situaciji treba preduzeti. Profesor Gradjevinskog fakulteta u penziji Miroljub Samarkanović obišao je ugroženo područje i u podnetom izveštaju kaže da su kuće nebezbedne za stanovanje. Iako teren trenutno miruje, procene su da su nova kretanja terena moguća. Naložene su i hitne mere. Kako  nam je rekao Bratislav Jovanović pomoćnik predsednika opštine Doljevac hitno će biti izbetoniran kalal koji će sprovoditi vodu koja se i dalje sliva sa svih strana, jer je zemljište zasićeno vodom, kako bi se, koliko je to moguće, sanirao teren sa tog aspekta. –Takodje će na teren izaći i geometar koji će ispitati ovo područje i postaviti parametre koji će meriti  kretanje tla. Nakon toga, kada budemo imali sve  relevantne podatke odlučivaćemo o daljim koracima.

Kuća Djokića koja je najviše oštećena (Foto:Radio Koprijan)
Kuća Djokića koja je najviše oštećena (Foto:Radio Koprijan)

Klizišta ima i u drugim naseljima na obodu Seličevice. Pokretanje zemljišta oštetilo je i konstrukciju mosta izmedju Ćurline i Perutine, koji јe od juče zatvoren za saobraćaj. Jedan od nosećih stubova odvojio se od osnove, pa je prelaz preko mosta zabranjen, tako da su meštani ovih naselja doljevačke opštine, ostali odvojeni jedni od drugih. Iako su im kuće udaljene nekoliko metara, do prvih komšija nisu mogli da dodju. Zato je u toku jučerešnjeg dana obilazna deonica osposobljena za saobraćaj, te je stanje donekle normalizovano. Obilaznim putem morala je juče i kolona ljudi koji su došli na sahranu jednog meštanina.  Na sreću, nema klizišta na drugim mestima na tom potezu, tako da su domaćinstva bezbedna.

Voda se inače, nije povukla još uvek iz svih poplavljenih dvorišta i oranica, ali situacija se popravlja, kažu nadležni. Ekipe za procenu štete i dalje obilaze stanovnike naselja, ali će ta procedura, s obzirom na njihov broj  potrajati.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *