Nivoi reka Toplice i Južne Morave u stagnaciji!

U Srbiji više nema opasnosti od poplava, izjavio je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić, i dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte. Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša će danas prestati, rekao je Nikolić i istakao da tokom jučerašnjeg dana nije bilo kritičnih mesta niti su padavine ugrozile stanovništvo i objekte bilo gde u Srbiji.

Situacija i nivoi reka se u opštini Doljevac intenzivno prate, ali za sada nema opasnosti od izlivanja, pre svega u vodotoku Toplice kod Šarlinca, kažu u Štabu za vanredne situacije u Doljevcu. Prema rečima nadležnih nivo Toplice na mernom mestu u Doljevcu je daleko ispod tačke redovne odbrane od poplava, a na mernom mestu Pepepljevac je nivo reke Toplice porastao za nekih 30 centimetara i od jutros je u stagnaciji. Sutra, kako kažu u Štabu za vanredne situacije u Doljevcu, možemo očekivati blaži porast vodotoka, ali opet napominju da do izlivanja reke neće doći.

Što se tiče nivoa reke Južne Morave u opštini Doljevac na mernom mestu Korvin grad zabeležen je porast od 1,2 m, ali je od danas nivo reke u stagnaciji, tako da nema opasnosti od izlivanja.

Stručni timovi redovno prate situaciju i  spremni su da svakog trenutka  reaguju ukoliko se ukaže potreba za tim, mada je ovog trenutka situacija stabilna i nema razloga za bilo kakvu intervenciju.

Inače, juče je održan sastanak Štaba za vanredne situacije Nišavskog upravnog okruga kome su  prisustvovali  predstavnici svih lokalnih samouprava Nišavskog upravnog okruga koji su izvestili Štab o situaciji na njihovom terenu. Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski istakla je da što se tiče opštine Doljevac situacija je pod kontrolom i nema opasnosti od izlivanja Toplice.  Ono što bi bila potencijalna opasnost u ovom trenutku jeste Toplica u  ataru doljevačke opštine s obzirom da su Srbijavode  pripremile i plan i sredstva koja čekaju na dozvolu za uređenje  korita i obala, nadamo se da  ovog puta kod mesta Šarlinac neće biti problema“, kazala je načelnica Sotirovski.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *