home Društvo Nova emisija radio Koprijana “Otisak prošlosti”

Nova emisija radio Koprijana “Otisak prošlosti”

Od četvrtka 10. januara radio Koprijan, počinje emitovanje emisije „Otisak prošlosti“. Ovaj serijal ima 18 radio emisija , koje će biti emitovane svakog četvtrka u 11.00 časova i u reprizi u 16.00 časova.

Prva emisija nosi naziv „Opština Doljevac u prošlosti“, a zatim slede emisije  „Srednjevekovni grad Koprijan“, „Rana naselja na obroncima Seličevice“, „Stari mitovi doljevačkog kraja“, serijal „Crkve i crkvišta“ ( podeljeno u 5 celovitih emisija: Hram Svete Petke u Ćurlini- hram najbogatije istorije, crkve Sv.Jovana i Paraskeve u Orljanu,  crkva Sv. Simeona Stolpika- nekadašnja ranovizantijska grobnica za decu, crkve Sv.Gavrila u Kočanu i Sv.Nikole u Pukovcu- u kojoj postoji spomen kosturnica palim borcima 1912-1918. i crkva Sv.Romana u Belotincu. ), „Dobrič, plodno polje poznato još od Turaka“, „Pirinčana polja“, „Pali za slobodu do 1918“.( 2 emisije),  „Etno nasleđe“, „Velikani doljevačkog kraja“ ( 2 emisije), „Kako su braća Dimitrijević osvetlila Doljevac“ i „Očuvanje lokalnog dijalekta“.

Svaka emisija obradila je zanimljive i malo poznate istorijske činjenice o ovom kraju, koje nigde drugde nisu prezentovane na ovako detaljan način.

Tokom realizacije ovog projekta sakupljena je dokumentacija i podaci od stručnih saradnika koji su korišćeni u izradi radio emisija.

Metodu istraživanja  i aktivne participacije, koristili smo sa ciljem selekcije i obrade materijala, odnosno sadržaja značajnog za stanovništvo ovog kraja i promociju turističkog i istorijskog  potencijala opštine Doljevac.

Radili smo intervju sa stručnim licima za datu oblast, istoričarima, arheolozima, etnolozima,  stručnnjacima za jezik i dijalekat, potomcima slavnih ratnika, potomcima velikana opštine Doljevac i istaknutim pojedincima ovoga kraja, koji i danas aktivno rade na našem društvenom   razvoju.

O Doljevcu u prošlosti, o srednjevekovnom gradu Koprijanu, o ranim  naseljima na obroncima  planine Seličevice, koja jednim delom zauzima teritoriju opštine Doljevac, razgovarali smo sa istoričarima i etnolozima, jedan od njih je i Đorđe Stošić iz Zavoda da zaštitu spomenika kulture Niš.

 

Kada smo radili emisiju Stari mitovi doljevačkog kraja- obišli smo sve lokacije gde se spredaju priče i predanja i zabeležili razgovore sa starijim ljudima koji se sećaju tih priča i predanja.  Serijal Crkve i crkvišta na teritoriji opštine Doljevac, donosi neke još  neobjavljene istorijske podatke, zaboravljena predanja o nastanku bogomolja. Crkveni letopisi i izjave istoričara obogatili su ovaj serijal.  Plodna polja Dobriča i malo poznata pirinčana polja koja su nekada postojala ovde, slikovito su opisana u turskim defterima iz 15.veka, što smo mi na zanimljim način obradili u našim emisijama, o istoriji Dobriča govorio je publicista i novinar Ljubiša Milošević. O etno nasleđu doljevačkog kraja govorio je prof. književnosti , pisac i sakupljač narodnih umotvorina, Vlasta N. Cenić, koji je i izdao knjigu „Kladenče“ u kojoj je zapisao sve lirske narodne pesme koje su se pevale  u ovom kraju, ali i kako se nekad živelo i radilo. Posebnu pažnju posvetili smo palim doljevačkim borcima tokom ratova na početku 20.veka, naročito tokom Prvog svetskog rata, jer je učešće doljevačkog stanovništva u tom ratu bilo primetno i značajno. Naime, u okviru Moravske divizije za vreme oslobođenja od okupatora 1918. godine u njenim redovima bio je čuveni Drugi pešadijski puk, u kome su bili borci sa ovog područja. Zbog značaja ove teme, urađene su dve emisije, sa bogatim sadržajem potkrepljen kazivanjima eminetnih poznavaoca ovih prilika, među kojima je i istoričar Srđan Veselinović.

Velikanima ovog kraja posvetili smo dve emisije zbog izuzetnog doprinosa koji su dali za razvoj našeg kraja i društva uopšte. U emisijama  govorili smo o dr Tomislavu Kitanoviću, pesniku Vlasti Ceniću, prof.dr Novici Ranđeloviću, hroničaru doljevačkog kraja Zariju Stojkoviću,  braći Dimitrijević, prof. dr Dragici Ilić, magistru Vladimiru Marjanoviću, vaterpolisti Savi Ranđeloviću. Posebnu pažnju dali smo priči o  braći Dimitrijević, koja su zaslužna za elektrifikaciju Doljevca, a razgovarali smo sa njihovim potomcima i naslednicima.  Takođe, uzimajući u obzir značaj jezika i ovdašnjeg stanovništva , jedna od emisija govorila je i ovdašnjem dijalektu i  njegovom značaju, a između ostalih govorio je i i književnik Ivan Ivanović.

Posle svega navedenog ostaje nam samo da vas pozovemo da budete uz naš radio program i redovno ispratite pomenute emisije, koje su realizovane uz veliki trud novinara radio Koprijana, kao i naših saradnika i sagovornika.

 

One thought on “Nova emisija radio Koprijana “Otisak prošlosti”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *