Nove mere na teritoriji cele Srbije, za decu najbolje pamučne maske

Na celoj teritoriji Srbije od danas su na snazi nove mere kojima je zabranjeno okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi, uz obavezno nošenje zaštitne maske na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru. Na svaka četiri kvadratna metra u zatvorenom može biti prisutna samo jedna osoba.

Prema merama Kriznog štaba za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od najmanje jednog i po metra. Vlada je preporučila da se maske nose na svim javnim mestima na otvorenom prostoru, a na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od najmanje 1,5 m, poput redova ispred prodavnica, apoteka, stajališta javnog prevoza, nošenje maski je obavezno.

Nošenje zaštitne maske obavezno je na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru, što znači da su roditelji maloletne dece, kao i dece sa posebnim potrebama i njihovi staratelji, dužni da obezbede da njihova deca nose zaštitnu masku.

Međutim, na našem tržištu nema zaštitne opreme koja je namenjena najmlađima. To predstavlja problem roditeljima jer hirurške ili pak epidemiološke maske su prevelike za lice dece. Pojedini pomaći proizvođači dečije konfekcije počeli su u svojim radnjama da prodaju pamučne zaštitne maske koje su namenjene mališanima. Ali, ukoliko roditelji ne mogu da obezbede za svoje naslednike zaštitnu opremu onda, savetuju lekari, mogli bi da je sami naprave, tačnije sašiju, od pamučnog materijala.

Na početku epidemije lekari su bili saglasni da covid infekcija ne pogađa u velikoj meri najmlađu populaciju, ali samo pet meseci kasnije nikom se više ne čini da su deca privilegovana kategorija kada je reč o novom virusu. Domaći lekari potvrđuju da se sada susreću sa mališanima kod kojih se javlja upala pluća.

Dr Srđa Janković upozorije je uče da svi, pa i deca, su pod rizikom kako da dobiju tako i da prenesu ovaj virus. Ipak, i domaći i strani stručnjaci saglasni su u oceni da je kod dece manja verovatnoća da će imati teži tok bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *