Obeležen Sabor u Pukovcu na Ognjenu Mariju

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjene Marije, a ovaj praznik koji je jako poštovan u srpskom narodu, obeležava se i kao Sabor u Pukovcu.

Uz poštovanje svih propisanih mera usled aktuelne epidemiološke situacije, i uz manji broj vernika, nego što je to bio slučaj prethodnih godina, obeležen je ovaj praznik u crkvi Sv. Nikolaja u Pukovcu. Sveta liturgija služena je od 8 časova, kaže u izjavi za Radio Koprijan otac Milan, paroh pukovačke crkve, uz ophod oko crkve, osvećenje vodice i rezanje slavskog kolača i uz prisustvo uvaženih gostiju arhijerejskog namesnika leskovačkog protojereja Dalibora Stefanovića, paroha  iz Žitoradje Trajka Stojkovića, protojereja Stavrofora, protojereja Dragoljuba Ivanovića, paroha pečenjevačkog i jereja Ivana Jankovića paroha kultleškog. –Trudili smo se da nastavimo tradiciju, ali da je malo prilagodimo novonastaloj situaciji, uz poštovanje svih mera predostožnosti, pa je tako posluženje postavljeno u crkvenoj porti, umesto u crkvenoj sali, a i broj vernika je bio manji no ranijih godina. Inače, kako kaže otac Milan, s obzirom na to da je crkva u Pukovcu posvećena Sv. Nikolaju, veruje se da je Sabor na Ognjenu Mariju stariji od crkve i da je u pitanju zavetina, koja vuče korene od davnina. –Selo, letnjeg Sv. Nikolu nije ni slavilo do mog dolaska u ovaj hram. Od tada je i jednom i drugom prazniku data podjednaka pažnja, te se i letnji Sv. Nikola i Ognjena Marija proslavljaju s jednakim poštovanjem, napominje naš sagovornik, izražavajući nadu da će ova pandemija uskoro proći i da ćemo se vratiti redovnim služenjima i okupljanima u skladu sa tradicijom i običajima.

Velika čast da bude domaćin ovogodišnjeg Sabora pripala je osamnaestogodišnjem Pukovčaninu Vlastimiru Cvetkoviću, koji za Radio Koprijan ističe da je s posebnim zadovoljstvom prihvatio poziv da bude domaćin, s obzirom na to da se upravo ovih dana navršava 18 godina od trenutka kada je kršten u seoskoj crkvi. – U vreme kada postajem punoletan domaćin sam seoske slave, što je za mene prelepo iskustvo i dogadjaj za pamćenje. Samim tim i odgovornost je velika, ali drago mi je da sam bio deo ovog, za sve nas, značajnog praznika.

Domaćin Sabora iduće godine biće Živorad Živković.

Inače, ovaj praznik je veoma poštovan u srpskom narodu, posebno među ženama. Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka, tokom vladavine cara Dioklicijana u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji. Kao jedinica neznabožačkih roditelјa, krstila se u 12. godini, zbog čega je se otac odrekao.Zbog vere u Gospoda, posle teških muka, posečena je mačem u 16. godini. Nјene mošti postadoše čudotvorne i iscelitelјske, pa su oduvek poštovane. U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona. Kao i oni, spada u ognjevite svece.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi, kako po kući, tako i u polju. Veruje se da je grmljavina na Ognjenu Mariju loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da grmljavina ukazuje na bolest i siromaštvo.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *