Objavljeni preliminarni rezultati male mature, sutra dan za žalbe

Danas su na oglasnoj tabli škole u Doljevcu objavljenji preliminarni rezultati male mature. Doljevački osmaci, njih oko 200, nakon uvida i spisak imaće  okvirnu sliku  o tome koju školu bi mogli da upišu na osnovu broja bodova. Takođe, učenici će moći dan nakon objavljivanja preliminarne liste osvojenih bodova na maloj maturi da ulože žalbu.  Žalba na rezultat završnog ispita podnosi se u osnovnoj školi u subotu 22.juna od 8 do 16 sati. Svršeni osnovci koji misle da su oštećeni na završnom ispitu moraju da dođu u pratnji jednog roditelja, rekao je direktor škole u Doljevcu Goran Ilić. Objavljivanje konačnih rezultata je 27.juna 2019. godine na oglasnoj tabli škole u Doljevcu.Svaki osmak može na sajtu Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja da proveri koliko ima bodova sa završnog ispita, ali i ukupan broj bodova.Za to mu je potrebna samo jedinstvena šifra koju je dobio pred polaganje male mature.

Od maksimalnih 100 bodova, koliko svaki učenik može da ima na kraju osnovne škole, 40 bodova nose testovi završnog ispita – Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova. Ostalih 60 bodova dobija se na osnovu uspeha u školi.

Nakon što se objave preliminarni rezultati male mature, biće objavljeni i konačni rezultati, posle čega buduće srednjoškolce očekuje upis.

Jedna od predupisnih aktivnosti je i popunjavanje liste želja.

Lista želja popunjava se 28. i 29. juna od 8 do 15 časova. Vrlo je važno popuniti je po svim pravilima, jer nepravilno popunjene liste neće biti uzete u obzir, pa je moguće da dete u prvom upisnom roku ne bude primljeno. Šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.

Objavlјivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama je 7.jula 2019.godine.

Upis učenika u srednje škole biće organizovan 8. i 9. jula od 8 do 15 sati. Drugi upisni krug biće održan 11.jula od 8 do 15 sati.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *