Od glavobolje do nesanice: Koliko košta priprema djaka za školu

Posmatrano sa finansijskog aspekta pozno leto najstresniji je period u životu svakog roditelja koji ima školarce. Što bi se reklo, ne zna čovek da l da se prvo hvata za glavu ili za novčanik. To naročito važi za ovu sezonu, kad svakodnevno slušamo o poskupljenju svega što nam je za život potrebno, pa i opreme za školarce. Zato su akcije po radnjama počeli da prate čak i oni koji tome ranije nisu bili toliko skloni. I pored toga, što bi rekli pojedini roditelji, obrni-okreni ovog septembra bankrot nam ne gine.

Manje se kupuje ove sezone no ranije, kažu nam prodavci. Doduše, naglašavaju, tome je malo doprinela pored skupoće, i ponovna priča o porastu broja obolelih od korone, te roditelji strahuju od eventualnog prelaska na onlajn nastavu.

Ono najosnovnije ipak se kupuje. Sveske A5 se mogu naći po ceni od 35 do 99 dinara u zavisnosti od kvaliteta i broja listova, a A4 format košta od 100 do 180 dinara. Najjeftinije tempere su 180 dinara, drvene bojice takodje od 180, a flomasteri od 220 dinara.  Rančevi se razlikuju po kvalitetu, veličini i uzrastu kojem su namenjeni, a cena je od 1000 do 4000 dinara, kažu nam u ovdašnjoj knjižari Regulus. Nešto od školskog pribora može se naći i u marketima.

Kada je garderoba u pitanju sve nove kolekcije, kako nam kažu prodavci u gradu, stigle su sa novim cenama. Ponuda je, dodaju, prilagodjena svačijem džepu, ali koliko god da pokušavate da uštedite ukoliko planirate da pazarite recimo trenerku, patike, farmerice, neki duks, srednjeg kvaliteta, bez 10 000 dinara ne krećite u kupovinu.

E, sada, udžbenici su posebna priča. S obzirom na ne tako niske cene udžbeničkih kompleta, mnogi roditelji, pribegavali su kupovini polovnih knjiga, što se i te kako isplatilo. Medjutim, s obzirom na to da tome pribegavaju skoro svi, jer nove knjige puno koštaju, čak do 18 000 dinara, primetno je da su počele da rastu i cene polovnih knjiga. Nekada je polovni udžbenik koštao kao trećina ili polovina novog, sada i više od toga, naročito ako je očuvan.

S druge strane, učenici nižih razreda, od 1. do 4., nisu u mogućnosti da koriste polovne udžbenike s obzirom na to da se u većini knjiga piše, te su njima nove knjige neophodne. Tačno je i to da su cene za niže razrede upola manje od onih za više razrede, ali tačno je i to da postoje knjige različitih izdavača, a razlike u ceni izmedju najjeftinijih i najskupljih su drastične. Zato mnogi roditelji opravdano negoduju. Primera radi cena kompleta za treći razred može, u zavisnosti od izdavača, a izdavača bira škola, da se kupi za 9 540 dinara, ali i za oko 1 200 dinara.

Još je veće muka sa srednjoškolcima, jer većina putuje do Niša. Sve njih dočekale su nove cene djačkih mesečnih karata. Sada relacija Niš-Doljevac košta bezmalo 8000 dinara, bez korišćenja gradskog prevoza. Poredjenja radi septembra prošle godine iznosila je 5600 dinara. Ovog septembra relacija Rusna-Niš košta 9.210 dinara, a ako djak putuje iz recimo Žitoradje mesečno plaća čak 11.250 dinara.

Ostale troškove koji nas tradicionalno čekaju s jeseni, poput zimnice i ogreva, bolje da ne pominjemo.

Bilo kako bilo većini roditelja, naročito onih koji imaju više od jednog djaka, glavobolja ovog septembra svakako sleduje.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *