Od srede do petka završni ispit za osmake, 176-oro doljevačkih djaka na proveri znanja

Mali maturanti počev od sutra polažu završni ispit, a iz doljevačke OŠ „Vuk Karadžić“ kažu da je škola organizaciono sve pripremila za održavanje ove provere znanja. Da li su i osmaci bili spremni za  završni ispit znaće se sledeće nedelje kada će izaći prvi, preliminarni rezultati. U opštini Doljevac 176 djaka završilo je osmi razred i polagaće testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test od srede 17. do petka 19.juna.
Kako je u izjavi Radio Koprijanu rekao direktor škole u Doljevcu Goran Ilić djaci sutra moraju doći u školu u 8 časova, petnaest minuta kasnije ulaze u učionice i sedaju na numerisana mesta, a ono što je novina ove godine je da u učionici može biti najviše 9 djaka i da su svi dužni da nose maske.
Takodje, kako je dodao novina je i da će ove godine dežurni nastavnici biti zaposleni iz škole, sem supervizora, a novina je i način na koji se testovi gledaju. Oni se ne gledaju u matičnoj školi, već se šalju za Beograd gde se najpre skeniraju.Deo zadataka pregledaće, kao i do sada, profesori, što je korak bliže digitalizaciji ovog procesa, istakli su iz resornog ministarstva. Inače, ove godine školama nisu poznati rezultati probnog testiranja učenika, već je svaki osmak na osnovu dobijenih šifara mogao na sajtu Ministarstva prosvete da vidi svoj rezultat.
Deca, podsećaju još jednom iz škole, na test mogu poneti običnu olovku i gumicu, dok će hemijske olovke dobiti u školi, a kod sebe mogu imati i flašicu vode ili soka. Djačka knjižica je takodje obavezna. Testovi traju dva sata.
Rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodova ostvarenih uspehom tokom školovanja (maksimalno 60) i bodova stečenih na maloj maturi (maksimalno 40). Za upis u specijalizovane srednje škole prilikom rangiranja uzimaju se i bodovi koje su učenici stekli učestvovanjem i osvajanjem nagrada na nekom od takmičenja. Uspesi na međunarodnim takmičenjima nose najviše bodova, i to za prvo mesto 12 bodova, drugo 10, a treće 8. Prvo mesto na republičkom takmičenju nagradjuje se sa 6 bodova, drugo sa 4, a treće sa 2 boda. Prilikom rangiranja, ako učenici imaju isti broj bodova, prednost ima onaj koji je nosilac diplome “Vuk Karadžić”, a zatim onaj koji je osvojio više nagrada na takmičenjima.
Nakon objavljenih rezultata završnog ispita, svaki učenik izračunava broj bodova sa kojima konkuriše za upis u neku od škola. Naredni korak je sastavljanje liste želja gde svaki učenik upisuje školu i profil za koji je pokazao najviše interesovanja. Bitno je naglasiti da kada se popunjava lista, prvo što se upisuje je šifra obrazovnog profila i ona se prepisuje iz konkursa koji je objavilo Ministarstvo prosvete, baš onako kako je tamo napisana. Jedna od čestih grešaka je ispisivanje slova u šifri ćirilicom iako je u konkursu napisana latinicom.
Nakon dva dana, 21.06. izaći će preliminarni rezultati na osnovu kojih će učenici imati okvirnu sliku da o tome koju školu bi mogli da upišu na osnovu broja bodova, ali i da podnesu žalbe na bodovanje ukoliko smatraju da imaju osnova za to. Konačni rezultati biće objavljeni 27.06. i nakon toga kreće se sa predajom liste želja 28. i 29. juna. Raspored učenika po školama izaći će 07. jula nakon čega sledi upis učenika u srednje škole 08. i 09. jula. Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 08.07. kada se predaje lista želja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *