Održana Bostanijada u Mekišu!

Sinoć je u doljevačkom naselju Mekiš održana 18. po redu “Bostanijada” koju po tradiciji organizuje  Javne biblioteka u saradnji sa MZ Mekiš. U prepodnevnim satima održane su stručne tribine, a predavači su bili  stručnjaci iz niške Savetodavne polјoprivredne službe.

U takmičenju za najtežu lubenicu  pobedio je proizvođač Milan Stojković  koji je odgajio lubenicu tešku 17 kg i 565 grama. Zoran Stanković je sa lubenicom teškom 16 kg i 410 grama  zauzeo drugo mesto, a lubenica Stefana Zdravkovića  sa 15 kg i 840 grama  je zauzela treće mesto.

Lubenica Milana Stojkovića  je pobedila  u izboru za najslađu lubenicu i to sa 11% prisutnosti  šećera.  Na ovogodišnjoj Bostanijadi najtežu dinju sa nešto više od 10 kg. je proizvela Gorica Micić.

Komisija koja je proglasila najboljeg proizvođača bostana je imala zaista težak zadatak, jer jednostavno trebalo je odabrati najboljeg od najboljih. Tako je za najboljeg proizvođača proglašen Goran Krstić, a on je kao glavnu nagradu dobio rasturač djubriva, inače poklon “Direktne Banke” ovogodišnjeg prijatelja Bostanijade.

Direknta Banka sponzor Bostanijade

Kako kaže  šef  niške filijale  Direktne Banke”  Milena Milić, ova banka veliku pažnju poklanja razvoju poljoprivrednog sektora Srbije, i prisutna je na događajima ovog tipa širom zemlje sa posebnom linijom kredita koja nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava omogućava adekvatnu finansijsku podršku uz veoma jednostavnu proceduru prilikom podnošenja zahteva.

  • Direktna Banka u okviru svoje jedinstvene ponude na raspolaganju ima kratkoročne i dugoročne dinarske kredite sa fiksnom kamatnom stopom, za finasiranje obrtnih sredstava i ulaganja u sve poslovne aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava, poput ratarstva, stočarstva, voćarstva i povrtarstva. Agro krediti Direktne Banke se odobravaju bez depozita, učešća i žiranata, u iznosu do 1.200.000 dinara, a sredstva se mogu iskoristiti za nabavku robe, sirovina, materijala, gotovih proizvoda i usluga koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji”, istakla je Milena Milić, šef ekspoziture Direktne Banke (Dušanov bazar u Nišu) u izjavi za radio Koprijan.

Gospođa Milić je još dodala da je nominalna kamatna stopa kod kratkoročnih kredita fiksna i iznosi 0% godišnje, dok je rok otplate od godinu dana moguće prilagoditi senzonskoj prirodi posla i kredit servisirati u vidu mesečnih, tromesečnih ili šestomesečnih rata. Posebna prednost Agro kredita Direktne Banke je brzina odobravanja, tačnije kredit može biti odobren u roku od samo par dana, naravno ukoliko je od strane podnosioca zahteva Banci dostavljena potpuna dokumentacija.

Prisustvo Direktne Banke na doljevačkoj Bostanijadi je bila prilika  za sve zainteresovane poljoprivrednike da  direktno od bankarskih savetnika saznaju na koji način i uz koje kreditne linije mogu značajno da obnove svoje gazdinstvo i uvećaju prinos.

Inače, i ove godine imali smo izbor za “Mis Bostanijade” gde je titulu osvojila Jelena Stojković  iz Mekiša. Prva pratilja je bila Kristina Mladenović iz Malošišta, a druga Nikolina Ilić takođe iz Mekiša. Za “Mis šarma” proglašena je Aleksandra Stanković iz Kočana. Na kraju večeri organizatori su se  potrudili da se prisutni zabave uz bogat kulturno-umetnički program, a najveću pažnju prisutnima je  privukao pevač Dragan Kojić Keba, koji se sa publikom družio do kasno u noć.

D.Dinić/Radio Koprijan

Foto: Javna biblioteka Doljevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *