Održana sednica SO Doljevac

Na najnovijoj sednici lokalnog parlamenta u Doljevcu, održanoj danas, razmatrano je 15 tačaka, medju kojima su najznačajnije Odluke o završnom računu  opštine Doljevac za 2018. godinu i rebalans budžeta za 2019. godinu, kao i donošenje Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera i formiranje Saveta koji će nadgledati taj proces.

Prema završnom računu za 2018. godinu, zabeležen je deficit budžeta od 49,5 miliona dinara, rekao je u izjavi Radio Koprijanu načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac, Jovica Pešić.- Taj iznos pokriven je iz kreditnih sredstava, a radi se o ulaganjima u kapitalne investicione rashode, pre svega u Obrazovni centar, za koji je deo novca, pored Ministarstva prosvete, obezbedila i lokalna samouprava. U prethodnoj godini imali smo oko 500 miliona dinara prihoda, a značajno povećanje zabeleženo je od poreza na zarade, što znači da je više ljudi sa naše teritorije u predhodnom periodu dobilo posao. Po tom osnovu preko 128 miliona dinara leglo je na račun opštine Doljevac, dok je prošle godine prihodovano 119 miliona dinara. Napredovali smo i u ostvarivanju namenskih sredstava pre svega od viših nivoa vlasti, s obzirom na to da je ukupni iznos transfera prošle godine bio 264 miliona dinara, 210 nenamenskih, a preostalih, oko 50 miliona dinara, namenskih sredstava. Trećina prihoda, oko 150 miliona,  utrošena je za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda i to 89,5 miliona za Obrazovni centar, preko 9,2 miliona u rekonstrukciju PU “Lane”, objekta u Pukovcu, preko 25 miliona za održavanje lokalne putne mreže i 15 miliona dinara za rekonstrukciju mosta na Toplici prema Šarlincu. Naglasio bih da je Državna revizorska institucija, u svom izveštaju, dala pozitivno mišljenje o završnom budžetu.

Takodje, kako je dodao Pešić, opština se po osnovu kredita zadužila oko 210 miliona dinara, a najveći deo tog novca usmeren je na refinansiranje skupljih kredita uzetih u ranijem periodu.

Rebalans budžeta za 2019. godinu je logičan sled prethodnih odluka, ističe Pešić, zbog odredjivanja namene prenetih nenamenskih sredstava od prethodne godine. –Takodje, rebalans je  uradjen i zbog sredstava koje  smo dobili od pojedinih Ministarstava za razne potrebe, pre svega za opremanje Obrazovnog centra u Doljevcu, za koji je postupak javne nabavke  već u toku i očekivanja su da će deo kompleksa koji je namenjen za PU “Lane” uskoro biti pušten u rad. 

Inače, pored pomenutih tema, razmatrani su i izveštaji o radu institucija u opštini Doljevac za prošlu godinu, ali je akcenat bio stavljen i na komunalne teme, poput izrade Lokalnog plana upravljanja otpadom i donošenje Rešenja o primeni cene vode i priključka na vodu za naselja koja se vodom snabdevaju preko JKP Naissus Niš.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *