Održana sednica SO Doljevac

Na 13.skupštinskom zasedanju odbornici doljevačkog parlamenta glasali su o 26 tačaka dnevnog reda. Odbornici su dali saglasnost na izmenu finansijskih planova Javne biblioteke Doljevac, zatim Osnovne škole „Vuk Karadžić“, Predškolske ustanove „Lane“, kao i Crvenog krsta Doljevac. Najznačajnija odluka doneta je na samom početku, kada su odbornici usvojili odluku o rebalansu budžeta za 2020. godinu. O rebalansu i izvršenju budžeta za period od 1. januara, do 30. septembra za naš radio govorio je načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac Jovica Pešić.

Trećim rebalansom smo izmenili, odnosno smanjili projekciju prihoda i rashoda za oko 10,5 miliona dinara, a razlog je smanjenje prihoda u ovoj ne baš lakoj budžetskih godini, zbog zdravstvene situacije koja je sve nas zadesila. Još od prvog kvartala, po uvodjenju vanrednog stanja, situacija nije bila povoljna, jer je došlo do smanjenja budžetskih prihoda, pre svega po osnovu poreza na zarade i drugih prihoda, koji su za prvih devet meseci ove godine smanjeni nominalno za preko 44 miliona dinara. To je realizaciju projektnih aktivnosti onemogućilo u velikoj meri, pre svega je uticalo na projektovanje nekih infrastrukturnih objekata, njihovu izgradnju, kao na primer kanalisanje otpadnih voda, uredjenje saobraćajnica, radno poslovnih zona i slično.

Projekcija deficita je, naglašava Pešić, 50,9 miliona i ona je ostala ista.

Izveštaji ukazuju, napominje Pešić, da su tekući prihodi za tri kvartala ove godine realizovani u obimu od 338 miliona dinara, što je za 44 miliona dinara manje za u odnosu na isti period prošle godine, što uz  kredit koji smo uzeli za realizaciju kapitalnih investicionih rashoda, kao i uz preneta sredstva od prošle godine, ukupno čini 418,6 miliona dinara. Utrošeno je 355 miliona dinara za sada, što znači da smo ostvarili suficit u iznosu od 25,3 miliona dinara. Bez obzira na smanjenje tekućih prihoda, domaćinski smo poslovali i izmirivali sve dospele obaveze u svim segmentima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *