Održano stručno predavanje za poljoprivrednike u Pukovcu

1U saradnji poljoprivredne savetodavne i stručneslužbe iz Niša i Opštinske uprave Doljevac-odeljenja za privredu i finansije  u Pukovcu je održano stručno predavanje iz oblasti poljoprivrede.

Dejan Bogdanović iz stručne službe  Opštine Doljevac je upoznao poljoprivredne proizvođače sa ovogodišnjom registracijom poljoprivrednih gazdinstava, kao i subvencijama za biljnu proizvodnju. Proizvođači koji nemaju strukturnih promena na gazdinstvu mogu poslati zahteve za subvencije od 2000 po hektaru poštom i izbegnu troškove odlaska u trezor, rekao je Bogdanović I dodao da je svaka promena podataka na gazdinstvu dozvoljena  i može se izvršiti u roku od 30 dana. Što se tiče subvencija za đubrivo po novom izmenjenom pravilniku računi za đubrivo važe ako su izdati od  1. oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine, istakao je Dejan Bogdanović. Inače regres po hektaru iznosi do 2.000 dinara. Termin za podnošenje zahteva za regresiranje đubriva je od 03. maja do 30. septembra. Proizvođači su upoznati i sa subvencijama koje će uslediti do kraja  ove godine.

2

Na temu tehnologije proizvodnje maline govorio je dipl.inž. stručnjak za voćarstvo Srećko Vukašinović. Upoznao je proizvođače o  sortama pogodnim za gajenje maline u ekološkim uslovima na teritoriji naše opštine, kao i sistemima gajenja,  đubrenju i rezidbi maline. Ohrabruje podatak da je na predavanjima bilo mladih proizvođača iz Pukovca koji se bave uzgojom maline, koji su sa predavačem vodili interaktivan razgovor i izneli sve probleme s kojim se susreću u proizvodnji. Proizvođači su se najviše žalili na pojavu rutave bube koja se nalazi u njihovim voćnjacima i dobili su konkretne savete na koji način suzbijati ovu štetočinu kako u malinjacima tako i u ostalim voćnim kultutama koji se nalaze na njihovim parcelama. I pored svih problema s kojim se susreću voćari u Pukovcu su zainteresovani za podizanje novih  voćarskih zasada.

Na temu voćarstva , dipl.inž.za zaštitu bilja Gordana Cvetković govorila je o pojavi Azijske voćne mušice (Drosophilasuzukii)štetnog organizma koja je detektovana  septembra meseca prošle godine na teritoriji Nišavskog okruga. Bilo je reči o njenim morfološkim osobinama, biljkama domaćinima, biologiji i ekologiji, metodima praćenja, i postavvljanja i kontrole mamaca. Predavanje na ovu temu bilo je prvenstvenog i  edukativnog karaktera jer se ova štetna vrsta nije još uvek pojavila na teritoriji opštine Doljevac. Na kraju je Gordana Cvetković je ponudila saradnju  zainteresovanim proizvođačima oko postavljanja klopki za ovaj štetan organizam i praćenje istog u zasadima.

Zatim je bilo reči o prihrani ozime pšenice gde je govorio dr Saša Stanković stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo.Profesor je govorio najpre o obradi zemljišta, a akcenat je stavljen na prihrani pšenice organskim i mineralnim đubrivima. Proizvođači iz Pukovca su mogli da čuju sve o trenutnom stanju ozime pšenice u Nišavskom okrugu. Bilo je reči o  merama primene azota u pšenici koji je vrlo važan elemenat za razviće biljaka,  Profesor je upozorio proizvođače da je  veoma važno da odrade analizu zemljišta kako za pšenicu tako i za sve gajene vrste biljaka. Napravljen je spisak zaineresovanih proizvođača za analizu. Opština  Doljevac je i prošle godine sarađivala sa PSSS- Niš, gde su proizvođači donosili zemlju na analizu , a u opštinskoj upravi  pružana im je pomoć oko edukacije pravilnog uzorkovanja i pripreme dokumentacije.

3

Na kraju je govorio dipl. inž.Predrag Janković stručnjak za stočarstvo. Upoznao je stočare o hranivima koje se koriste u ishrani goveda. Stočare iz Pukovca je interesovalo najviše način umatičenja stoke.

Kako na teritoriji opštine Doljevac ne postoji osnovna odgajivačka organizacija kao prvi korak o umatičenju, stočari ovaj proces mogu da odrade u odgajivačkim organizacijama u Nišu gde se nalaze više njih. PSSS Niš ne rade umatičenje stoke, ali stočarima ova služba stoji na raspolaganju oko svih informacija vezanih za stočarstvo.

Edukativna predavanja su prošla u dobroj atmosferi. Dogovoreno je da zainteresovane proizvođače poljoprivredna stručna služba može pratiti na terenu kad god za to bude bilo potrebe, kao i daljoj saradnji opštinske uprave Doljevac i odeljenja za privredu i finansijei  poljoprivredne stručne službe Niš.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *