Operateri krše prava potrošača, tvrde u Forumu za zaštitu potrošača u Nišu

Foto: Politika
Foto: Politika

Nakon raskida ugovora sa korisnikom, operater bilo kablovski, mobilni ili internet nema pravo da naplaćuje penale od korisnika, jer mu ne pruža više nikakve usluge i nema nikakvih troškova, smatraju u Forumu za zaštitu potrošača u Nišu. Ovo je jedna od najčešćih žalbi potrošača u Srbiji, kaže u izjavi za radio Koprijan Jovan Jovanović iz ovog udruženja.

Svi oni traže da im se isplate sve mesečne rate do isteka ugovorne obaveze, a ukoliko im se taj novac ne isplati, dugove prodaju specijalizovanim agencijama koje proganjaju korisnike. Ima i slučajeva koji su završili i na sudu, pa se tako dug uveća za enormne sudske troškove. Postoje i operateri, koji nakon raskida ugovora šalju još najmanje dva računa korisnicima, jer smatraju da je dva meseca otkazni rok.

Najproblematičniji su  ugovori koje kablovski operateri nude na potpis svojim korisnicima, jer u tim ugovorima sva prava zadržava pružalac usluga. Kao takvi oni su na štetu potrošača, kaže Jovanović. Tim ugovorima se osporava osnovno pravo potrošača na raskid ugovora, bez plaćanja penala, ukoliko je nezadovoljan uslugom. U svim tim ugovorima stoji da potrošač može da raskine ugovor, samo ako izvrši uplatu ugovorene obaveze za period za koji je ugovor sklopljen, što je uglavnom 24 meseca. Mi u Forumu tvrdimo da ne može operater od korisnika naplaćivati uslugu koju potrošaču nije pružio. Takodje, sporno je i mesto rešavanja sudskog spora. To je moguće uraditi samo u Beogradu, jedna je od ugovornih klauzula, medjutim po Zakonu o zaštiti  potrošača mesto rešavanja spora je mesto života potrošača.

Nisu problem, medjutim,  samo kablovski operati, napominje naš sagovornik. Svi pružaoci sličnih usluga koji imaju tzv. tipske ugovore, prave ih na štetu potrošača.

-Tu su i operateri fiksne telefonije, koji već imaju pripremljenu formu ugovora. Napominjem, da je zakonsko  pravo  svakog potrošača da dobije blanko ugovor na uvid da ga prouči ili da se konsultuje sa stručnjacima pre potpisivanja, jer kad ugovor potpišete tada je već kasno. Potpisivanjem  ste prihvatili sve ugovorne obaveze i morate da ih poštujete, a ugovor možete osporavati samo na sudu.Zato pazite kakve ugovore  potpisujete,upozorava Jovanović.  Mi smo, inače, dodaje, već poslali  zahtev  Ministarstvu telekomunikacija za pokretanje postupka kolektivne zaštite potrošača protiv nekih  operatera iz naše zemlje, ali o tome ćemo moći da govorimo tek kad nadležno ministarstvo zauzme svoj stav o tome.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *