home Društvo, Vesti Opština Doljevac izdvojila sredstva iz budžeta za sanaciju kanala

Opština Doljevac izdvojila sredstva iz budžeta za sanaciju kanala

Danas je održana 15. sednica SO Doljevac. Prva tačka dnevnog reda odnosila se na donošenje Odluke o rebalansu budžeta opštine Doljevac za ovu godinu. Kako kaže načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac Jovica Pešić rebalansom je uvećana projekcija prihoda i rashoda  za nekih 6 miliona dinara i uslovljena je elementarnim nepogodama koje su zahvatile našu teritoriju u januaru gde su usled proglašenja vanredne situacije i postupanja i cilju odbrane materijalnih dobara izdvajali dodatna sredstva.

  • Sredstva za saniranje i odbranu od elementarnih nepogoda izvajali smo iz tekućih i stalnih budžetskih rezervi, a današnjim rebalansom smo predvideli dodatna sredstva za regulaciju atmosferskih kanala, za projektovanje i sanaciju oštećenih mostova na lokalnim putevima u naseljima Knežica i Ćurlina- rekao je Pešić.

Rebalansom budžeta predviđena su i dodatna sredstva, oko milion dinara, za uređenje centralnih delova pojedinih naselja, zatim za pribavljanje poslovnog prostora za potrebe Javnog komunalnog preduzeća Doljevac i u ovoj godini za tu nemanu biće izdvojeno oko 4 miliona dinara.

Za završetak projekta „Unapređenje položaja Roma na teritoriji opštine Doljevac i njihovu inkluziju“  izdvojeno je oko 3 miliona dinara, a u pitanju su namenska sredstva koja su dobili iz donacija.

Zalaganjem lokalnog rukovodstva, kako kaže Pešić, uspeli su da obezbede i republička novčana sredstva za regulaciju vodotokova II reda koji su u nadležnosti opštine, ali novac je obezbeđen i za regulaciju tokova I reda, što je veoma značajno i što će doprineti efikasnijoj odbrani od poplava.

  • Republičkim budžetom i planovima JVP „Srbijavode“ i Vodoprivrednog centra „Morava“ Niš predviđeno je oko 45 miliona dinara za regulaciju dela rečnog toka Toplice na teritoriji opštine Doljevac i to na najugroženijoj tački, odnosno kod naselja Šarlinac. Imamo obećanje da će oni tokom tih radova regulisati i izgraditi projektovani kanal, takozvani „Torinski potok“, kroz naselje Šarlinac kako bi mogao da primi sve atmosferske vode koje pri obilnijim padavinama ugrožavaju ovo mesto- dodaje Pešić.

Pešić je objasnio da se u „Torinski potok“ pored voda iz ovog katastarskog atara ulivaju i vode iz sela Voljčinac, koji pripada opštini Žitorađa, i da je iz tog razloga ovo selo u kratkom periodu bilo dva puta poplavljeno. Takođe, rešiće se i problem u Belotincu, koje je ugroženo od voda koje se slivaju iz područja Niša i gradske deponije, i time će oko 50-ak domaćinstava i oko 100 hektara obradivih površina biti bezbedni od poplavnog talasa.

Draškovački potok ugrožava naselja Pukovac i Draškovac tako da su planirana i sredstva za regulaciju i čišćenje i ovog potoka.

Načelnik  za privredu i finansije Jovica Pešić je na kraju dodao da je za sređivanje ovih potoka i kanala izdvojeno preko 50 miliona dinara i da će radovi biti završeni do kraja godine.

M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *