Opština Doljevac izdvojila sredstva iz budžeta za sanaciju kanala

Danas je održana 15. sednica SO Doljevac. Prva tačka dnevnog reda odnosila se na donošenje Odluke o rebalansu budžeta opštine Doljevac za ovu godinu. Kako kaže načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac Jovica Pešić rebalansom je uvećana projekcija prihoda i rashoda  za nekih 6 miliona dinara i uslovljena je elementarnim nepogodama koje su zahvatile našu teritoriju u januaru gde su usled proglašenja vanredne situacije i postupanja i cilju odbrane materijalnih dobara izdvajali dodatna sredstva.

  • Sredstva za saniranje i odbranu od elementarnih nepogoda izvajali smo iz tekućih i stalnih budžetskih rezervi, a današnjim rebalansom smo predvideli dodatna sredstva za regulaciju atmosferskih kanala, za projektovanje i sanaciju oštećenih mostova na lokalnim putevima u naseljima Knežica i Ćurlina- rekao je Pešić.

Rebalansom budžeta predviđena su i dodatna sredstva, oko milion dinara, za uređenje centralnih delova pojedinih naselja, zatim za pribavljanje poslovnog prostora za potrebe Javnog komunalnog preduzeća Doljevac i u ovoj godini za tu nemanu biće izdvojeno oko 4 miliona dinara.

Za završetak projekta „Unapređenje položaja Roma na teritoriji opštine Doljevac i njihovu inkluziju“  izdvojeno je oko 3 miliona dinara, a u pitanju su namenska sredstva koja su dobili iz donacija.

Zalaganjem lokalnog rukovodstva, kako kaže Pešić, uspeli su da obezbede i republička novčana sredstva za regulaciju vodotokova II reda koji su u nadležnosti opštine, ali novac je obezbeđen i za regulaciju tokova I reda, što je veoma značajno i što će doprineti efikasnijoj odbrani od poplava.

  • Republičkim budžetom i planovima JVP „Srbijavode“ i Vodoprivrednog centra „Morava“ Niš predviđeno je oko 45 miliona dinara za regulaciju dela rečnog toka Toplice na teritoriji opštine Doljevac i to na najugroženijoj tački, odnosno kod naselja Šarlinac. Imamo obećanje da će oni tokom tih radova regulisati i izgraditi projektovani kanal, takozvani „Torinski potok“, kroz naselje Šarlinac kako bi mogao da primi sve atmosferske vode koje pri obilnijim padavinama ugrožavaju ovo mesto- dodaje Pešić.

Pešić je objasnio da se u „Torinski potok“ pored voda iz ovog katastarskog atara ulivaju i vode iz sela Voljčinac, koji pripada opštini Žitorađa, i da je iz tog razloga ovo selo u kratkom periodu bilo dva puta poplavljeno. Takođe, rešiće se i problem u Belotincu, koje je ugroženo od voda koje se slivaju iz područja Niša i gradske deponije, i time će oko 50-ak domaćinstava i oko 100 hektara obradivih površina biti bezbedni od poplavnog talasa.

Draškovački potok ugrožava naselja Pukovac i Draškovac tako da su planirana i sredstva za regulaciju i čišćenje i ovog potoka.

Načelnik  za privredu i finansije Jovica Pešić je na kraju dodao da je za sređivanje ovih potoka i kanala izdvojeno preko 50 miliona dinara i da će radovi biti završeni do kraja godine.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *