home Društvo, Vesti Opština Doljevac konkurisala za sredstva iz Fonda za lokal

Opština Doljevac konkurisala za sredstva iz Fonda za lokal

Opština Doljevac će konkurisati raznim projektima za sredstva iz Fonda za lokal, a koje je raspisalo Ministarstvo za državne uprave i lokalne samouprave, koja ukupno iznose 500 miliona dinara, a rok za prijavu je do 1.aprila. Preko ovog konkursa opštine i gradovi na ovaj način mogu da finansiraju izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave ili organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija od značaja za lokalne sredine, saopštilo je resorno ministarstvo. Gradovi i opštine mogu se prijaviti za četiri vrste projekata.

Kako kaže Jelena Ilić, načelnica u lokalnoj samoupravi, opština Doljevac redovno prati sve konkurse kako kod resornih ministarstava tako i kod donatorskih organizacija.

  • Opština Doljevac će na konkurs Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave podneti dokumentaciju projekta za sanaciju, rekonstrukciju i uređenje platoa ispred Doma kulture u Pukovcu- istakla je načelnica Ilić.

Ona je dodala da je opština Doljevac konkurisala i kod kabineta Ministarstva bez portfelja za demografiju i populacionu politiku i rezultati konkursa biće poznati narednih desetak dana i nada se da će i taj projekat biti odobren.

  • Ovim projektom smo predvideli uređenje Obrazovnog kompleksa u Doljevcu, odnosno nabavku opreme neophodne za rad ove nove ustanove- dodala je Ilićeva.

Lokalna samouprava konkurisala je i kod Ministarstva prosvete za sredstva koja će biti uložena u završetak radova u Javnoj biblioteci u Doljevcu, a prema nekim nezvaničnim saznanjima, ta sredstva bi uskoro trebala da budu i odobrena. Takođe, Ministarstvo prosvete uvidelo je potrebu opštine za rekonstrukciju stare škole u Pukovcu, tako da je sva potrebna dokumentacija poslata po projektu i uskoro se očekuje i realizacija ovih planova.

Po pitanju donatorskih sredstava prošle godine lokalnoj samoupravi odobrena su sredstva od strane EU-PRO i to za dva projekta.

  • Jednim projektom predviđena je izrada tehničke dokumentacije za planove vodosnabdevanja za naselja Kočane, Doljevac, Mekiš, Orljane do Malošišta. I drugi projekat koji je značajniji, a odnosi se na izgradnju vodosistema, sa druge strane Morave, od Čečine, preko Klisure do Malošišta i Belotinca gde će se ovaj vodovodni  sistem Brestovac-Bojnik-Doljevac spojiti  sa vodovodnim sistemom JP Nissus Niš- rekla je Jelena Ilić u izjavi za radio Koprijan.

Ovaj projekat je veoma bitan jer će pomenuta naselja dobiti vodovodnu mrežu i svakako zdravu pijaću vodu.

Ilićeva je na kraju dodala da opština Doljevac aktivno prati sve konkurse i pozive i redovno i pravovremeno aplicira za sredstva.

M.Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *