Opština Doljevac konkurisala za sredstva iz Fonda za lokal

Opština Doljevac će konkurisati raznim projektima za sredstva iz Fonda za lokal, a koje je raspisalo Ministarstvo za državne uprave i lokalne samouprave, koja ukupno iznose 500 miliona dinara, a rok za prijavu je do 1.aprila. Preko ovog konkursa opštine i gradovi na ovaj način mogu da finansiraju izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave ili organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija od značaja za lokalne sredine, saopštilo je resorno ministarstvo. Gradovi i opštine mogu se prijaviti za četiri vrste projekata.

Kako kaže Jelena Ilić, načelnica u lokalnoj samoupravi, opština Doljevac redovno prati sve konkurse kako kod resornih ministarstava tako i kod donatorskih organizacija.

  • Opština Doljevac će na konkurs Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave podneti dokumentaciju projekta za sanaciju, rekonstrukciju i uređenje platoa ispred Doma kulture u Pukovcu- istakla je načelnica Ilić.

Ona je dodala da je opština Doljevac konkurisala i kod kabineta Ministarstva bez portfelja za demografiju i populacionu politiku i rezultati konkursa biće poznati narednih desetak dana i nada se da će i taj projekat biti odobren.

  • Ovim projektom smo predvideli uređenje Obrazovnog kompleksa u Doljevcu, odnosno nabavku opreme neophodne za rad ove nove ustanove- dodala je Ilićeva.

Lokalna samouprava konkurisala je i kod Ministarstva prosvete za sredstva koja će biti uložena u završetak radova u Javnoj biblioteci u Doljevcu, a prema nekim nezvaničnim saznanjima, ta sredstva bi uskoro trebala da budu i odobrena. Takođe, Ministarstvo prosvete uvidelo je potrebu opštine za rekonstrukciju stare škole u Pukovcu, tako da je sva potrebna dokumentacija poslata po projektu i uskoro se očekuje i realizacija ovih planova.

Po pitanju donatorskih sredstava prošle godine lokalnoj samoupravi odobrena su sredstva od strane EU-PRO i to za dva projekta.

  • Jednim projektom predviđena je izrada tehničke dokumentacije za planove vodosnabdevanja za naselja Kočane, Doljevac, Mekiš, Orljane do Malošišta. I drugi projekat koji je značajniji, a odnosi se na izgradnju vodosistema, sa druge strane Morave, od Čečine, preko Klisure do Malošišta i Belotinca gde će se ovaj vodovodni  sistem Brestovac-Bojnik-Doljevac spojiti  sa vodovodnim sistemom JP Nissus Niš- rekla je Jelena Ilić u izjavi za radio Koprijan.

Ovaj projekat je veoma bitan jer će pomenuta naselja dobiti vodovodnu mrežu i svakako zdravu pijaću vodu.

Ilićeva je na kraju dodala da opština Doljevac aktivno prati sve konkurse i pozive i redovno i pravovremeno aplicira za sredstva.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *