Opština Doljevac spremno dočekuje sezonu odbrane od grada

Ove sezone opština Doljevac neće imati problema sa protivgradnom odbranom, kao što je to bio slučaj ranije. Naime, kako su nam rekli u nadležnim opštinskim službama ovogodišnja zaštita našeg područja od grada organizovana je mnogo bolje nego pre i po pitanju nabavke raketa, ali i po pitanju  regulisanja obaveza prema strelcima.

Za ovu sezonu Radarski centar RHMZS obezbedio je za naše područje 35 raketa, a od prošle godine ostale su  zalihe od 12 raketa. Kada se uzme u obzir da se tokom perioda, kada su ovakve vremenske nepogode moguće, prosečno u našoj opštini utroši 15 do 25 protivgradnih raketa, to je više nego dovoljno za dejstvovanje, rekao je u izjavi za radio Koprijan Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac. Takodje, regulisani su i ugovori sa strelcima, kojima će RHMZS plaćati 4000 dinara mesečno.

Podsetimo, sezona odbrane od grada traje od polovine aprila do polovine oktobra. Očekuje se da će u tom periodu u našoj zemlji funkcionisati 1.430 lansirnih stanica, slično kao predhodnih godina, a svaka bi trebalo da bude opremljena sa najmanje 10 raketa, mada je optimalna količina 12. U našoj opštini postoje četiri protivgradne stanice, u Čečini, Orljanu, Perutini i Kočanu, na kojima je angažovano ukupno 8 strelaca. Svaka lansirna stanica imaće 11 do 12 raketa.

Takodje, preporuka ratarima je da se dodatno zaštite od grada i osiguranjem. U Srbiji je osigurano tek 10 odsto useva, a prosečno 16 gradonosnih dana u julu i 18 u avgustu je dovolјan razlog da se o tome razmišlјa.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *