Opštini Doljevac odobrena sredstva za pošumljavanje

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predstavnici 12 gradova i opština u Srbiji , medju kojima je i Opština Doljevac, potpisali su juče ugovore o dodeli 40 miliona dinara iz Zelenog fonda za pošumljavanje. Na Konkurs Ministarstva prijavljeno je 14 projekata lokalnih samouprava, a sredstva su pored Doljevca dodeljena i opštinama Požega, Bela Crkva, Golubac, Kučevo, Raška, Stara Pazova, Pirot, Šabac, Kikinda, Kraljevo i beogradskoj opštini Palilula.

Sredstva su planirana za nabavku sadnica i izvodjenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja na zemljištu u nadležnosti lokalnih samouprava. Vrednost ovog projekta u doljevačkoj Opštini  je 4 miliona dirana. –Ugovor o sufinasiranju predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić potpisao je juče u Ministarstvu, a početak radova se očekuje vrlo brzo, čim predvidjena sredstva legnu na račun Opštine, rekla je radio Koprijanu Jelena Ilić, načelnica za opšte poslove u Opštini Doljevac. Planirano je da sadnice budu zasadjene na četiri lokacije, a to su prostor oko srednjevekovnog grada Koprijana, zatim brdo Komiga, kao i po jedna lokacija u Doljevcu i Pukovcu. U Doljevcu je planirano ozelenjavanje površina pored škole, na novoizgradjenom igralištu, a u Pukovcu pored predškolske ustanove “Lane” i Zdravstvene stanice.

Inače, Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je pošumljavanje jedan od glavnih stubova politike koju vodi resorno ministarstvo i jedan od načina ublažavanja klimatskih promena.Dodao je, prilikom potpisivanja ugovora, da je ove godine za pošumljavanje opredeljeno ukupno 70 miliona dinara od čega je 40 miliona dinara dodeljeno lokalnim samoupravama čiji su projekti ispunili uslove na javnom konkursu.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *