Doljevac očekuju ledeni dani, sve službe u pripravnosti

 

JKP u Doljevcu,  koje je zaduženo za zimsko održavanje putnih pravaca u opštini Doljevac spremno je dočekalo ovu zimsku sezonu, što nam je potvrdio i Miki Cvetković, šef zimske službe ovog preduzeća. Sva mehanizacija je, kaže on, ispravna, a obezbedjene su i dovoljne količine soli i rizle.

slika-sneg
Današnja slika sa doljevačkih ulica

Inače, zbog očekivanih vremenskih prilika i iz Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac upozoravaju na opreznost.  Isto tako, napominju jako je važno da svi gradjani zarad svoje bezbednosti, ali i bezbednosti drugih  preduzmu sve neophodne mere, poput čišćenja trotoara ispred svojih kuća i poslovnih objekata od snežnih nanosa i leda i da uklone ledenice i sneg sa krovova i terasa domova. Podsetimo u RHMZ upozoravaju gradjane na jako niske temperature koje se očekuju u narednom periodu, kao i na snežne padavine.

Tako da svi koji narednih nekoliko dana planiraju  da izlaze iz svojih domova moraju dobro da se “naoružaju” toplom garderobom, ali i i pripreme svoje automobile za ove ekstremne vremenske uslove, kao i da  obezbede  svu potrebnu prateću zimsku opremu.

U toku dana očekuje se oko deset centimetara novog snega, a najkritičnije tačke će biti jugozapadni i jugoistočni delovi Srbije, kaže pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Bojan Tomić. Tomić navodi i da se u toku noći očekuje i pojačan vetar, pa je moguće i stvaranje snežnih nanosa. Tomić je istakao i da su sve lokalne samouprave u pripravnosti, te da je, zbog iskustva u prethodnim godinama, sada povećan nivo svesti, uz bolju koordinaciju na terenu. Planovi reagovanja postoje, ali se, ponovio je, veći problemi ne očekuju. Tomić je naveo i da je hidrološka situacija stabilna.On je apelovao na gradjane da, u vreme niskih temperatura, a radi zaštite od eventualnih požara, ne koriste improvizovana grejna tela i da ih ne ostavljaju bez nadzora, ali takodje ni da električna tela ne koriste preko produžnih kablova.

Dodajmo i  to da će od  petka 6. pa sve do 9. januara biti veoma hladno, sa jutarnjim temperaturama od -7 do -15, u planinskim predelima oko minus 20, a maksimalnim dnevnim od -9 do -3 stepen (ledeni dani), objašnjavaju u RHMZ. Zbog vetra najhladnije će biti u petak i subotu, kada će se lokalno stvarati i snežni nanosi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *