Orljane i ove godine okupilo likovne stvaraoce

Likovna kolonija koja se već dugi niz godina održava u Orljanu u organizaciji doljevačke Javne biblioteke i MZ Orljane, od ovog mesta doljevačke opštine napravila je značajno umetničko središte likovnih stvaralaca iz mnogih delova naše zemlje, ali i šire. O razvoju manifestacije svedoči i podatak da je već dobila internacionalni karakter, jer su je posećivali i umetnici iz Rusije, a zahvaljujući ovom dešavanju Javna biblioteka već broji preko 200 vrednih umetničkih dela.  Četrnaestoro učesnika,  tokom šest dana koliko manifestacija traje, oslikavaće svoja platna u, kako i sami ističu, inspirativnom seoskom ambijentu koji ih okružuje. Ekipa Radio Koprijana posetila je danas slikare, goste orljanske škole i tamošnjih stanovnika.

Dugogodišnji učesnik ovog dogadjaje je i Bratislav Bata Andjelković iz Vučja, koga samo i danas zatekli pred štafelajem. – Planiram da naslikam motive vezane za reku, to je ono što karakteriše ovaj kraj, povezujući to sa detaljima vezanim zarani razvoj hrišćanstva, pa će se na platnu naći i Konstantin i Jelena. Tokom rada svakako će nastati novi detalji, ali to će biti osnova. Jer kada se poklope ona ideja koja nastaje u glavi i realizovano delo postigne se željeni cilj i nastane originalna slika.

Umetnici su inače,  u Orljane stigli iz mnogih delova naše zemlje. Tu je i akademski slikar Srećko Radulović iz Sremske Mitrovice. – Drago mi je svaki put kada dodjem u neko mesto koje do tada nisam posećivao i kada upoznajem nove ljude i nove kolege koji slično misle. Iako sam tek sinoć stigao zapazio sam predivne pejzaže i okružuje me prostor koji mi se jako dopada. Dodaje da planira da pored jednog pejzaža naslika i  mrtvu prirodu koja je njegova specijalnost.

Pored likovnih stvaralaca koji su u Orljane stigli prvi put, tu su i umetnici koji pamte same začetke ove manifestacije u opštini Doljevac pre više od jedne decenije.  Buda Cvetković umetnik iz Niša učesnik je desetak kolonija, pa i one prve koja se održavala u tada još neuseljenom Domu za stara i  invalidna lica u Doljevcu. – Sećam se početaka Likovne kolonije u ovom kraju i kroz godine sam pratio njen razvoj. Dopada mi  se zato što je specifična, što je napredovala od tih prvih dana, što se družimo mnogo više nego na drugim mestima sa meštanima , jer spavamo kod njih, tako da upoznajemo ne samo prostor nego i ljude. 

Likovna kolonija traje do 6.jula.

J.Kozomara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *