OŠ “Vuk Karadžić” Doljevac: Obeležavanje školske slave Sv. Save u skladu sa epidemiološkom situacijom

Školska slava Sv. Sava u sredu 27. januara u doljevačkoj OŠ „Vuk Karadžić“ neće, zbog epidemiološke situacije, biti obeležena po tradiciji nizom zanimljivih aktivnosti djaka i profesora. Ipak, skromniji način podsećanja na jednu od najznačajnijih ličnosti naše istorije Sv. Savu ne umanjuje značaj koji ovaj praznik ima za naše školstvo.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Sveti Sava je napisao tipik, po kojem se monasi moraju upravljati i vladati, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona.

I ovoga puta to će biti radni, ali nenastavni dan, a ovaj praznik biće obeležen na nivou svakog odeljenja aktivnostima koje su predvideli učitelji ili profesori srpskog jezika, rečeno nam je u ovdašnjoj školi. Pripremljen je podsetnik na Sv. Savu, njegov doprinos i značaj, a učenici takodje imaju zadatak da istraže ovu temu o kojoj će se sutra razgovarati. Djaci će u školi boraviti dva školska časa.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.

Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *