OŠ “Vuk Karadžić” Doljevac: Završni ispit za osmake od 17.juna, novi probni test 02.juna, upis prvaka od sledeće nedelje

Ova školska godina zbog aktuelne pandemije virusa korone specifična je po mnogo čemu, po onlajn nastavi pre svega, koja se prvi put sveobuhvatno primenjuje u našem obrazovnom sistemu, po inovativnim vidovima komunikacije izmedju nastavnika i učenika, ali i po neizvesnosti oko polaganja završnog ispita za djake završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Bez obzira na to što na ovakav način rada, u ovom trenutku, ni prosvetari na djaci nisu bili spremni, po oceni nadležnih i jedni i drugi su se dobro snašli, a školska godina uspešno će biti privedena kraju. S druge strane medju djacima, njihovim roditeljima, ali i medju velikim brojem nastavnika, vlada negodovanje zbog završnog ispita, od koga Ministarstvo prosvete, sada je i zvanično potvrdjeno, neće odustati.

Zaključne ocene osnovci će dobiti na osnovu svog celokupnog rada od početka školske godine, uzimajući u obzir i ocene dobijene tokom onlajn nastave, kaže za Radio Koprijan direktor doljevačke Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Goran Ilić. Novina je to što ovoga pute neće biti neophodno imati osam ocena iz svakog predmeta tokom školske godine, kao što je to do sada bio slučaj, već pet, uz uslov da je tokom onlajn nastave djak bar jednom ocenjen, napominje Ilić. Svi oni djaci koji budu nezadovoljni dobijenom zaključnom ocenom moći će da je poprave. Mali maturanti će za to imati na raspolaganju period od 1. do 5.juna, a ostali osnovci od 8. do 15.juna. Ukoliko se iz nekog razloga desilo da neki nastavnik nije bio u mogućnosti da obavlja onlajn nastavu sa djacima, direktor škole kaže da djaci neće biti oštećeni i da će se svakom pružiti šansa da dobije ocenu ekvivalentnu znanju.

Inače, osmaci se raspuštaju 5. juna, dok će djaci od prvog do sedmog razreda na letnji raspust od 15.juna.

Kada je pak u pitanju završni ispit za osmake u Srbiji on će prema kalendaru rada biti održan 17.18 i 19. juna. Onlajn polaganje koje je krajem aprila bilo organizovano, a koje je propratilo mnogo problema na koje su djaci nailazili, od nemogućnosti pristupa sajtu zbog velikog opterećenja, do pucanja internet veza, ipak, prema rečima nadležnih, nije bila proba male matura, već, kako sada kažu, provera znanja učenika, a proba će biti organizovana početkom juna.

Naime, kako Ilić kaže za naš radio, prema najnovijim instrukcijama Ministarstva prosvete, osmaci će u ponedeljak 01.juna doći u školu da preuzmu štampane testove iz srpskog jezika i kombinovanog testa, koje će rešavati kući i koje će u utorak 02.juna doneti u školu, kada će u školi raditi probni test iz matematike. Učenici su obavezni da dodju na probni test, kao što svi moraju da izadju i na završni ispit, jer je to uslov da bi se dobila potvrda o završenoj osnovnoj školi. Učenici tada  moraju doneti djačku knjižicu, u kojoj mora biti njihova fotografija, kao i svedočanstva od prvog do sedmog razreda.

Upis djaka prvaka, koji je trebalo da počne 01.maja, ali je odložen zbog korona virusa, počeće sledeće nedelje, kaže direktor Ilić, čim iz Ministarstva prosvete stignu testovi, o čemu će javnost precizno biti obaveštena. Kako je pojasnio svi roditelji budućih prvaka imaju obavezu, bez obzira na to da li su decu prijavljivali preko portala eUprava ili ne, da u školu donesu potvrdu o završenom pripremnom predškolskom programu i izvršenom sistematskom pregledu, kao i matični broj deteta i tom prilikom biće obavešteni o terminima za testiranje. Ove školske godine, prema podacima predškolske ustanove „Lane“, u prvi razred na teritoriji opštine Doljevac poći će oko 140 dece.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *