OŠ “Vuk Karadžić” slavi 140. godišnjicu školstva u opštini Doljevac

Značajan jubilej 140. godišnjica od osnivanja prvih škola na teritoriji opštine Doljevac biće obeležen Svečanom akademijom u petak 08.novembra u doljevačkoj Javnoj biblioteci od 11 časova. Prve škole u našem kraju, u Kočanu, Malošištu i Mekišu formirane su 1879. godine, posle osobodjenja od Turaka, što ih svrstava u red najstarijih škola u ovom delu zemlje. Pored toga doljevačka Osnovna škola „Vuk Karadžić“ je i jedna od najvećih po broju djaka u Srbiji, s obzirom na to da oko 1400 učenika pohadja osnovno obrazovanje na teritoriji opštine Doljevac.

Centralno obeležavanje ovog datuma, u petak okupiće veliki broj zvanica, profesora i učenika, ali  pored toga i svaka četvorogodišnja škola u selima doljevačke opštine priprema predstavu i druge prateće programe. Povodom 140. rodjendana četvorogodišnje odeljenje u Kočanu imaće sutra od 10 časova goste iz OŠ „Kralj Petar“ iz Niša.

Zanimljivost je da je programom obeležavanja ovog dogadjaja koji će biti izveden tokom Svečane akademije, pored izvodjenja dramskih prikaza, recitala i hora, planiran i kviz za učenike sa simboličnih 140 pitanja o životu i delu Vuka Karadžića čije ime škola nosi. U pripremi programa učestvuju djaci i profesori iz sve četiri osmogodišnje škole iz Doljevca, Pukovca, Malošišta i Belotinca.

U čast reformatora srpskog jezika, koji je rodjen  početkom novembra, ova nedelja naziva se Vukovom i obeležava u celoj zemlji, a naročito u školama koje s ponosom nose njegovo ime.

Pažnje vredan jubilej, 140 godina školstva u opštini Doljevac, biće ovekovečen i monografijom „U carevini slova, snova i stihova” koju je uredio profesor srpskog jezika u doljevačkoj školi Vlasta Cenić.

Inače, područje sadašnje opštine Doljevac dočekalo je oslobodjenje od Turaka 1878. bez ijedne osnovne škole, a retko ili veoma malo ih je bilo i na širim prostorima novooslobodjenih krajeva. Zbog toga su državni prosvetni organi Kneževine Srbije, preduzeli opsežne  i hitne mere za otvaranje novih obrazovnih ustanova, tako da već školske 1879/80. godine dolazi do  širenja školske mreže u Niškom i Dobričkom srezu, kojima su tada pripadala sela sadašnje doljevačke opštine.

Osnovna škola u Malošištu osnovana je 1879. godine i spada u red najstarijih škola u Niškom srezu. Bila je smeštena u spahijskoj kući poslednjeg turskog bega Junus-bega. Osnovne škole u Kočanu i Mekišu osnovane su iste godine i takodje su medju najstarijima u Dobričkom srezu. Škole u Orljanu, Šainovcu  Doljevcu najkasnije su formirane. Godine 1940. nastaje doljevačka škola, kao izdvojeno odeljenje  škole iz Kočana, a osamostaljuje se 1944.godine, tako da je Drugi svetski rat zatekao sadašnje područje opštine Doljevac sa 13 škola u 16 sela, zapisao je o razvoju školstva najpoznatiji hroničar ovog kraja Zarije Stojković.

Sada OŠ „Vuk Karadžić“, nekada „Josip Broz Tito“, ima ukupno 86 odeljenja u četiri osmorazredne i 10 četvororazrednih škola, a nastavni kadar čini  oko 150 profesora i učitelja.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *