OŠ “Vuk Karadžić” sutra proslavlja 138 godišnjicu

Škola u Doljevcu 2Osnovna škola “Vuk Karadžić”u Doljevcu, sutra 08. novembra,  obeležiće svoj dan u spomen na 1879. godinu kada je na ovim prostorima otvorenaprva obrazovna ustanova.  Tim povodom biće održana i Svečana akademija u Javnoj biblioteci u Doljevcu od 11 časova, u prisustvu velikog broja gostiju. Inače, doljevačka osnovna škola može se pohvaliti time da je jedna od nastarijih u ovom delu zemlje, a po broju djaka jedna od najvećih u Srbiji.

-Prva škola u našoj opštini osnovana je  davne 1879. godine i od tada do danas školstvo našeg kraja razvija se  i traje  u kontinuitetu već 138 godina, rekao je radio Koprijanu, direktor škole Goran Ilić. Prve škole osnovane su u Kočanu, Mekišu i Malošištu. Danas  u opštini Doljevac postoje 4 osmorazredna odeljenja, u Doljevcu, Pukovcu, Malošištu i Belotincu, kao i 10 četvororazrednih, a ukupan broj dece koja je pohadjaju je 1500, što je svrstava u red najvećih škola po broju djaka u celoj zemlji.

Inače, ovaj svečani dan, svečano će biti i obeležen, prigodnim kulturno-umetničkim programom. U njegovom kreiranju  učestvuju ovdašnji prosvetni radnici i naravno učenici, a ove godine nastupaće hor, pevači, glumci i recitatori, rekao nam je profesor književnosti Vlasta Cenić. – Za sutra smo pripremili mnogo toga zanimljivog, a glumimo i pevamo u čast Vuka Karadžića, kako zbog toga što škola nosi ime reformatora srpskog jezika, tako i zbog toga što se ova nedelja naziva i Vukovovom nedeljom, u čast godišnjice njegovog rodjenja. Glumci ovoga puta stižu iz belotinačke škole, a predstaviće odlomak iz Boja na Kosovu. Imaćemo i nastup dece glumaca iz mladjih razreda škole u Doljevcu, koji su sa učiteljem Mikijem Tasićem pripremili igrokaz pod nazivom “Škola zove, škola zove da ostvarim osvoje snove”.

Podestimo, Svečana akademija počinje u 11 časova u velikoj Sali doljevačke Javne biblioteke.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *