Osmaci polagali test iz srpskog jezika, sutra test iz matematike

Trodnevno polaganje ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika,  počelo je danas u devet časova i trajalo je do 11 časova.

Sutra je test iz matematike, a u petak kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Kako kaže generalni direktor doljevačke OŠ „Vuk Karadžić“ Goran Ilić prvi dan polaganja je protekao bez problema. Od 176 svršenih osmaka test je polagalo 174 đaka. Ilić ističe da su đaci bili raspoređeni prema preporukama resornog ministarstva, u učionicama je bilo po devetoro dece uz dva dežurna nastavnika koji su nosili zaštitnu opremu, odnosno maske.

Ove godine je prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.Rešavanje testa iz srpskog jezika je počelo na vreme, a nakon završetka komisija je spakovala testove koji su poslati za Beograd.

Ilić je podsetio da je novina od ove školske godine da se testovi šalji za Beograd, gde se skeniraju, pa će deo zadataka zatvorenog tipa, gde su ponuđeni odgovori, bodove dodeliti softverski, a zadatke otvorenog tipa gde đaci treba da napišu tačan odgovor pregledaju nastavnici.

Doljevački đaci koji su polagali test rekli su da pitanja nisu bila mnogo teška, ali poslednja tri pitanja zadala su ima malo problema. Kako kažu na osnovu teksta, odnosno pesme Vaska Pope, morali su da analiziraju delo i daju još neke dodatne odgovore.  Kako su istakli nadaju se da će osvojiti oko petnaestak poena na ovom testu, jer ostala pitanja nisu bila teška i  trebalo je odrediti vrste reči, službu reči u rečenici, prepoznati glasovne promene.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

Maturanti na ispit treba da ponesu đačku knjižicu i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku. Priznaju se samo odgovori napisani hemijskom olovkom.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *