Ovčije boginje pojavile se među doljevačkim školarcima

Sve je veći broj školske dece koja su dobila ovčije boginje odnosno varičele. Naime, prema nezvaničnim informacijama, mališani prvog razreda iz Malošišta desetkovani su ovom zaraznom bolešću, pa  trenutno oko šestoro dece ima boginje, dok je u prethodnom periodu približan broj učenika izostao sa nastave. U višim razredima tek po neko dete je obolelo od ovog virusa. Lekari kažu da u ovom periodu se uvek beleži povećan broj dece obolele od ovčijih boginja i da je ovo očekivana situacija.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Goran Ilić kaže da trenutno ne beleže povećan broj dece koja su obolela od boginja, odnosno da razredne starešine nisu prijavile povećan broj dece koja su izostala sa nastave. Virus varičele se prenosi preko disajnih organa, lako i brzo se širi i izuzetno je zarazan.

Varičela ili ovčje boginje je akutno infektivno oboljenje, koje spada u grupu osipnih groznica. Izaziva ga virus iz grupe herpes virusa. Ovčje boginje se uglavnom javljaju u mlađem uzrastu, najčešće između druge i osme godine. Virus se sa obolele osobe prenosi kapljičnim putem, preko sekreta iz gornjih disajnih puteva, tako da se lako širi sa deteta na dete. Obolelo dete je zarazno dva dana pre izbijanja ospe i dok se sve promene na koži ne osuše, a nove ne izlaze. To je obično desetak dana od početka bolesti. Odrasle osobe mogu da obole ukoliko nisu preležale bolest u detinjstvu i kod njih je bolest ozbiljnija.

Kako je rekla dr Vesna Tašković Milošević, pedijatar niškog Doma zdravlja, za Tv Zonu plus, ne radi se o epidemiji, već o redovnom stanju, jer svake jeseni se beleži povećan broj dece obolele od varičela.

„Ne bih mogla da kažem da se radi o epidemiji. Svake jeseni kad krenu kolektivi mi imamo povećan broj virusnih oboljenja, respiratorne infekcije, stomačni virus kao i boginje. Kontakti dece su bliski i to je redovno stanje“, kaže dr Vesna Tašković Milošević.

 Da imamo povećan broj obolelih ali nije to ništa alarmantno ni dramatično, već potpuno redovno stanje“, kaže pedijatar niškog Doma zdravlja.

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska virusa u organizam do pojave prvih znakova bolesti) kod varičele obično traje od jedne do tri nedelje. Maksimalni period inkubacije je 28 dana. Ako se uzme u obzir trenutni broj obolele dece, u narednim danima možemo očekivati i povećano obolevanje od ove zazarne bolesti.

Kod najvećeg broja dece varičela prođe bez komplikacija, tako da nema mesta za preveliku zabrinutost roditelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *