Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je saopštenje i podsetili su  sve poljoprivredne proizvođače da je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara po hektaru produžen do 1. aprila 2024. godine, a krajem prošle nedelje počela je i isplata te vrste subvencije.

U saopštenju dodaju da se podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru bilјne proizvodnje i za refakciju akcize odvija nezavisno od podnošenja zahteva za subvencije za nabavku sertifikovanog semena.

Neophodno je da pre podnošenja zahteva za podsticaje po hektaru bilјne proizvodnje u elektronskom Registru polјoprivrednih gazdinstava polјoprivrednici urede podatke o površinama i bilјnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije polјoprivrednog gazdinstva. Za podnošenje zahteva za subvencije za ovu meru nije potrebno posedovanje fiskalnih isečaka (računa).

Podsticaji se ostvaruju po površini bilјne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavlјene površine pod odgovarajućom bilјnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Pravo na podsticaje imaju isklјučivo polјoprivredni proizvođači koji prijavlјeno zemlјište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlјe koji tu zemlјu zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Svi zainteresovani polјoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *