Počela Stradalna nedelja – Raspored bogosluženja u hramovima

Počela je sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak.

Poslednja nedelja posta naziva se još i Strasna ili Stradalna nedelja, a čiji naziv znači stradanje, trpljenje i bol.

Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta od najstarijih vremena provodi se u najstrožem postu. Jede se hrana spremljena na vodi, a mnogi zapravo jedu samo hleb, so i voće.

Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.

U Ćurlini u crkvi Sv.Petke na Veliki četvrtak Sveta liturgija počinje u 8 sati, a od 17 sati je Bdenije sa čitanjem dvadaest Strasnih Jevanđelja. Na Veliki petak od 17 sati je iznošenje plaštanice, a od 22 Statije, odnosno opelo Hristovo. Na vaskrs Liturgija počinje u 8 sati.

Liturgije u crkvi Sv.Arhangela Gavrila u Kočanu počinju tokom ovih prazničnih dana od 8 časova, po tradiciji.

U Orljanu Liturgija na Veliki četvrtak počinje od 17 časova  čitanjem Carskih časova, na Veliki petak iznošenje plaštanice je od 17 časova, a opelo od 20 sati. Na veliku subotu, na Vaskrs, kao i na Vaskrsi ponedeljak i Vaskrsni utorak Liturgije su takodje od 8.30, kaže nam sveštenik orljanski, otac Dragan.

U crkvi Sv.Romana u Belotincu na Veliki petak 3.maja od 8.30 časova biće čitani Carski časovi, a od 16 večernja služba i iznošenje plaštanice.

Na Veliku subotu i na sam dan Vaskrsa Liturgija počinje u 8.30. Drugog dana Vaskrsa, u ponedeljak 6.maja, Liturgija će u istom terminu biti održana u crkvi Sv.Petke u G.Međurovu, a trećeg dana, 7.maja, u utorak, ponovo u crkvi u Belotincu od 8.30 časova.

U crkvi Sv. Nikole u Pukovcu  na Veliki četvrtak 2.maja Liturgija počinje u 8 sati, a čitanje stradalnih Jevanđelja je od 17 časova. Na Veliki petak čitanje Carskih časova je od 8 sati, a  iznošenje plaštanice je u 17 časova. Na Veliku subotu i sam dan Vaskrsa Liturgije počinju od 8 sati.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *