Počeo sa radom sistem „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe “Pronađi me” od danas je aktivan u Srbiji, a koji u više zemalja sveta već postoji kao ”Amber Alert”.

U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica građani biće obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen.

Radio Koprijan je danas, nakon prijema probnog predmeta, odmah prekinuo program i emitovao kratko obaveštenje o hitnom prekidu programa i najavio početak rada ovog sistema u Srbiji.

Namena sistema „Pronađi me“ je uspostavljanje brze reakcije u slučaju nestanka maloletnih lica slanjem jedinstvenog Alarma (Predmeta) različitim učesnicima procesa, koji sadrži osnovne podatke o nestalom licu.

Vlasnik sistema je Ministarstvo za Informisanje i telekomunikacije (MIT), a sam Alarm kao i informacije i podatke u okviru predmeta generiše MUP Srbije.

Alarm se prosleđuje učesnicima procesa odnosno mobilnim operaterima, TV medijima na nacionalnom i lokalnom nivou, radio stanicama na nacionalnom i lokalnom nivou, Putevima Srbije, autobuskim i železničkim stanicama i aerodromima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *