Počinju “Dani bureka” u Nišu

Jedna od najpopularnijih gastro-manifestacija u niškom kraju „Dani Bureka Niš 2019.“, petnaesta po redu, počinje večeras od 21 čas. Manifestacija traje tri dana, do 18. avgusta 2019., a održava se na šetališnom keju pored amfiteatra. I ove godine centralni dogadjaj biće pravljenje i degustacija najvećeg bureka, i to u petak 16. avgusta, a kako je radio Koprijanu rečeno u TO Grada Niša cilj je da se obori prošlogodišnji rekord kada je napravljen burek prečnika 2 metra.

Novina je i burek sa čvarcima, a već nadaleko čuveni burek sa sirom, mesom, spanaćem ili slatki burek, odavno predstavljaju standardnu ponudu pekara u ovom kraju. Pripremljen je i bogati prateći umetnički program, uz učešće gostiju iz regiona.

-Svi posetioci kojih će biti ne samo iz naše zemlje već i iz regiona i šire moći će da probaju ovaj specijalitet, a pored niških učesnika u takmičenju u pripremanja bureka ove godine biće učesnika, zanatskih pekara  i iz Grčke, Bugarske i Makedonije, kaže u izjavi Radio Koprijanu Dušica Todorović iz Turističke organizacije Grada Niša.

Gurmanima će se predstaviti i najmladji pekar Novak Stevanović iz Malošišta, čija porodica dugi niz godina radi u pekarskoj industriji.

Ova tradicionalna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje, kao i inostranstva  koji će uživati u bogatoj ponudi ovog izuzetnog niškog specijaliteta. Organizator ovogodišnje gastro-manifestacije je udruženje Unija pekara, uz pomoć, Gradske opštine Medijana, i Turističke organizacije Niš.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *