Počinju Kočićevi dani i Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu

Četvrti Kočićevi dani, u organizaciji Kulturno-prosvetnog društva Trorečje iz Kočana, kao i 19. Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu počinju u sredu 26.septembra.

Program ovih značajnih manifestacija otvara se od 11.30 u doljevačkoj Javnoj biblioteci prikazivanjem dokumentarnog filma Biseri Stare planine, poslednje oaze očuvane prirode u Srbiji, autora Vladimira Manića, učitelja iz Niša.

Dan kasnije, u četvrtak, dešavanja se sele u odeljenje OŠ “Vuk Karadžić” u Kočanu, na promociju knjige Porodica Marjanović, autora magistra Vladimira Marjanovića, priznatog arhitekte rodom iz Kočana. Program počinje u 17.časova.  Iste večeri, ali od 19.sati u velikoj sali Javne biblioteke u Doljevcu biće održano književno veče prosvetnih radnika, uz učešće mnogih poznatih imena, poput Boška Lomovića, Jasne Milenović, Gorana Antanaskovića.

U petak, 28.septembra se ide “deci u pohode”, pa će tako književni stvaraoci posetiti kako djake, tako i one mališane koji još nisu stasali za školu, iz predškolske ustanove “Lane”. U biblioteci jezička tribina tog dana počinje u 11.45 minuta, a govoriće se o Petru Kočiću i kazivati njegovi stihovi. Ujedno biće dodeljena nagrada “Mrguda” za najbolju ljubavnu priču. Inače, ovogodišnja pobednica konkursa za najbolju ljubavnu priču, koji je raspisalo KPD Trorečje iz Kočana je Nevena Vitošević iz Beograda, drugo mesto osvojio je Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac koji živi u Parizu, a treće Gordana Dimitrijević iz Vranja.

Dve  manifestacije održavaju se za tri dana, tako da se slobodno može reći da će ovaj kraj,  za to vreme, biti veliki kulturni centar.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *