Pokrenute usluge gerontodomaćice i ličnog pratioca detata u opštini Doljevac

U opštini Doljevac početkom juna počela je realizacija programa pomoći u kući starijim osobama, a od septembra meseca biće pokrenuta i usluga lični pratilac deteta za decu sa posebnim potrebama koja se školuju. Opštinska uprava opštine Doljevac zaključila je ugovor o nabavci usluga socijalne zaštite, za uslugu pomoć u kući i uslugu lični pratilac deteta, sa Udruženjem „Inkluzija danas“ iz Prokuplja.

Kako navodi Gordana Cvetković načelnica opštinske uprave Doljevac od 1.juna četiri gerontodomaćice, koje su potpisale ugovore, obilaze samačka staračka domaćinstva i pomažu im u nabavci lekova, spremanju hrane, kupovine namirnica i slično. Centar za socijalni rad sačinio je spisak lica kojima je ova pomoć neophodna, pa u oviru osmočasovnog radnog vremena gerontodomaćice obilaze po nekoliko korisnika i pružaju im pomoć u kući.

  • U skladu sa Uredbom o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredelilo je namenska  sredstva za razvoj usluga socijalne zaštite iz nadležnosti lokalne samouprave, opštini Doljevac, u iznosu od 2.907.852,00 dinara- dodaje načelnica Cvetković.

Program pomoći u kući trajaće 6 meseci, odnosno do kraja novembra meseca.

Takođe, u budžetu opštine Doljevac planirana su sredstva za razvoj usluga socijalne zaštite. Ukupan opredeljen iznos sredstava za ove namene  je 3.306.000,00 dinara.

U skladu sa ugovorom o namenskom transferu iz oblasti socijalne zaštite, nakon sprovedenog postupka nabavke, Opštinska uprava opštine Doljevac zaključila je ugovor o nabavci usluga socijalne zaštite, za uslugu pomoć u kući i uslugu lični pratilac deteta, sa Udruženjem „Inkluzija danas“ iz Prokuplja.

U prostorijama opštine Doljevac, zaključeni su i  ugovori  između pružaoca usluge pomoću kući i negovatelja.

Korisnici usluge lični pratilac deteta su deca sa smetnjom u razvoju, pod uslovom da su uključena u vaspitno-obrazovani proces, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole. Svrha usluge jeste pružanje odgovarajuće individualne praktične podrške deci radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Važno je razumeti da zadatak ličnog pratioca nije da pruža pedagošku podršku detetu, već obuhvata oblasti kretanja, socijalizacije, govora i komunikacije, usmeravanja pažnje i samostalnosti.

Usluga lični pratilac deteta počeće sa realizacijom od 01.septembra 2022. godine i trajaće do kraja ove kalendarske godine.

 

2 thoughts on “Pokrenute usluge gerontodomaćice i ličnog pratioca detata u opštini Doljevac”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *