Poljoprivredno-stručna služba Niš: Sideracija kao zamena za stajnjak

Zbog loše situacije u stočarstvu i stalnog smanjenja stočnog fonda u Republici Srbiji, došlo je do smanjene upotrebe stajnjaka za đubrenje oranica, upozoravaju poljoprivrednike iz Poljoprivredne stručne službe iz Niša. Stajnjak je, naglašavaju, nezamenljivo organsko đubrivo u kome se nalazi velika količina organske materije koja je neophodna za očuvanje naših oranica, te su stručnjaci, s obzirom na mnogo veće potrebe od mogućnosti, morali da iznadju adekvatne zamene za stajnjak, poput sideracije.

Sideracija ili zelenišno đubrenje predstavlja gajenje namenskih useva koji se koriste za zaoravanje, a njihovom razgradnjom u zemljištu oslobađa se određena količina organskih i mineralnih materija. Biljne vrste koje se koriste za ovaj način đubrenjas u iz porodica leguminoza (Fabaceae), kupusnjača (Brassicaceae) i trava (Poaceae). Takođe je moguće gajenje u smeši trava i leguminoza. Izbor biljne vrste za sideraciju zavisi od klimatskih i zemljišnih uslova, naglašava Saša Stanković, poljoprivredni stručnjak iz PSS iz Niša.

Agrotehnika gajenja useva za zelenišno đubrenje, smatra Stanković, ne treba da predstavlja izazov za proizvođače. Cilj je da se celokupni proces izvede što je moguće ekonomski racionalnije. Siderate je moguće gajiti u ratarskom i povrtarskom plodoredu.

Taj način djubrenja, dodaje, ima niz pozitivnih efekata. Unošenjem 20-30 t/ha zelene mase, obrazuje se količina humusa koja bi se unela sa 8-12 t/h stajnjaka. Stajnjak jeste nezamenljivo organsko đubrivo, ali kada ga nema, sideracija je odlična opcija za vraćanje pre svega organske materije u zemljište. Sideracija pozitivno deluje na prekidanje ciklusa razvoja biljnih bolesti i štetočina, sprečava spiranje hraniva u dublje slojeve usled obimnijih zimskih padavina, ali i poboljšava mikrobiološku aktivnost što je jako bitno, sagledavajući zemljište kao živu sredinu. Pored toga, sa unošenjem stajnjaka u zemljište unose se i semena korova, dok siderati visokom kompeticijom guše korove i ostavljaju čiste parcele za sledeće useve.

Činjenica je da je sideracija potpuno mehanizovan proces, ističe naš sagovornik, koji zahteva i manje radnog vremena i može joj se dati i prednost nad đubrenjem stajnjakom. Međutim, stajnjak jeste nezamenljivo organsko đubrivo, ali kada ga nema, sideracija je odlična opcija za vraćanje, pre svega, organske materije u zemljište, zaključuje ovaj stručnjak iz PSS iz Niša.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *