home Društvo, Vesti Poplave u Žitorađi: Vrtić ne radi, kritično u celom Dobriču, spašena 86-godišnja starica

Poplave u Žitorađi: Vrtić ne radi, kritično u celom Dobriču, spašena 86-godišnja starica

Vanredna situacija je na snazi i u opštini Žitorađa. Prema našim saznanjima poplavlјena su pojedina domaćinstva i pomoćni objekti u većini naselјa ove opštine poput Jasenice, Donjeg Crnatova, Badnjevca. Kako kaže predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević sve raspoložive ekipe su još od sinoć na terenu i angažovani subjekti se trude da smanje štetu  i obim poplava koje su uzrokovane bujičnim potocima  i usled slivanja atmosferskih voda. Prokopani su začeplјeni kanali i postavlјeni dodatni bedemi.

  • Na području opštine Žitorađa, i pre poplava, na snazi je vanredna situacija koja je proglašena zbog aktuelne pandemije korona virusa. Reka Toplica, ovog puta, nije uzrokovala poplavni talas već su bujični potoci poplavili pojednina domaćinstva, pomoćne objekte i dvorišta- rekao je Stanojević.

Najugroženija su naselјa Jasenica, Badnjevac, Donje Crnatovo i naselјe Grivac u samoj Žitorađi. Poplave su zabeležene i u Samarinovcu, Držanovcu, Pejkovcu i Đakusu.

U Pejkovcu je voda prodrla u više domaćinstava, a Darko Živković iz ovog mesta kaže da se sa vodenom stihijom borio tokom čitave noći.  Dodaje da je bujica nadošla iznenada i nije bilo mnogo vremena za razmišlјanje i spašavanje materijalnih dobara. Voda je u njegovom domaćinstvu ugrozila nekoliko objekta za koje se nada će se voda brzo povući i neće ostaviti veću štetu.

I vrtić “Prva radost” u Žitorađi pretrpeo je štetu od poplava. Pored toga što je poplavlјeno dvorište gde se nalazi mobilijer za decu, voda je prodrla u podrum i tom prilikom poplavlјen i oštećen je rezervoar za mazut. Trenutno u vrtiću ne radi grejanje.

Vatrogasno-spasilačka ekipa iz Prokuplјa danas je gumenim čamcem evakuisala 86-godišnju staricu iz Badnjevca. Inače, ova baka je srčani bolesnik i kako smo saznali smeštena je kod rođaka u Prokuplјu.

Snimak spašavanja možete pogledati na sledećem linku:

 

Noćas su sve raspoložive ekipe sa mehanizacijom izašle na teren kako bi umanjile štetu od nabujalih potoka.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *