Povećan broj prvih pregleda u kovid ambulanti, vakcinacija se odvija bez problema

Situacija u Srbiji je prilično loša i na granici smo od eksplozije širenja kovida 19, ocena je stručnjaka iz Kriznog štaba. Popunjenost kapaciteta je u bolnicama je sve veća, a veći broj pacijenta koji dolaze na prvi pregled u kovid ambulantu u Doljevcu se povećava.

Lekari ističu da klinička slika obolelih od korona virusa nije blaža u odnosu na decembar i prema mišljenju situacija je gora nego što je bila jer je došlo do promene soja virusa.

U Doljevcu se povećava broj pacijenta koji imaju simptome slične kod oboljevanja od kovida 19 i zabrinjava činjenica da su u pitanju građani koji dolaze prvi put na pregled.  Prema našim saznanjima, poslednjih dana je oko 5 pacijenata dnevno pozitivno na korona virus i u odnosu na broj testiranih oko 30 procenata uzetih uzoraka je pozitivno.Vreme javljanja lekaru je veoma bitno kao i praćenje simptoma oboljenja, dodaju lekari.

U doljevačkom Domu zdravlja kovid ambulanta radi svakog dana  i vikendom  od 7 do 22 časa, a raspolažu i sa dovoljnim brojem testova za korona virus. Medicinsko osoblje radi odgovorno i pregledi se brzo završavaju, sem ukoliko se ne čekaju dodatne analize krvi ili rezultati testa.

Iako je povećan broj obolelih vakcinacija se u Doljevcu  odvija nesmetano i trenutno su građanima na raspolaganju Fajzerova, Astra Zenekina ili Sinofarm vakcina.

Prema našim saznanjima  ovdašnja zdravstvena ustanova nije dobiljala rusku vakcinu Sputnjik V.

Takođe, uredno se pozivaju građani i na revakcinaciju po tačno utvrđenom rasporedu.

Kako napominju proces vakcinacije i revakcinacije u Domu zdravlja Doljevac se odvija bez čekanja i gužvi, jer građani  dan ranije budu obavešteni o tačnom datumu i vremenu vakcinacije, tako da nakon pregleda lekara pacijenti ne čekaju kako bi primili vakcinu. Ceo proces traje petnaestak minuta.

Lekari i dalje apeluju na građane da se pridržavaju epidemioloških preporuka, da nose masku, drže fizičku distancu i redovno dezinfikuju i redovno peru ruke.

Podsetimo, svi građani Srbije, bez obzira na to da li imaju ili ne overenu zdravstvenu knjižicu, imaju pravo na lečenje ukoliko obole od kovida 19. To se odnosi i na preglede i testiranja u domovima zdravlja, kao i na boravak u bolnici. U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je to stav države od kada se pojavila korona i da se od te prakse nije odustalo.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *