Predavanja najmladjima u Pukovcu na Sv.dan zdrave hrane

Svetski dan zdrave hrane nizom aktivnosti biće obeležen i na teritoriji opštine Doljevac.  Doljevački Crveni krst nekoliko dana posvetiće ovoj značajnoj temi, stavljajući akcenat na najmladje, kako bi se oni od najranijeg doba upoznali sa zdravim navikama u ishrani.  Doktor Crvenog krsta Aleksandar Tošić održao je predavanje danas predškolcima u Pukovcu, a sutra od 12.30h,  slično predavanje biće organizovano i za tamošnje školarce, učenike od petog do osmog razreda i njihove roditelje.

Prisutni će nakon predavanja uraditi i test, kako bi se sagledalo koliko su im te zdrave navike poznate. Posle toga planirana je žurka za sve prisutne, a zanimljivo je to što će se služiti samo zdravi proizvodi, koje će izmedu ostalog pripremati i mame djaka. –Predavanje je koncipirano tako da je prilagodjeno mentalnom sklopu dece, razumljivo i zanimljivo i što je najbitnije nije dosadno, kaže za radio Koprijan dr Tošić.

Ovdašnje stanovništvo, ističe naš sagovornik, nema zdrave navike, a nije ni u zavidnoj finansijskoj situaciji da bi moglo da se hrani na adekvatan način. Medjutim, to nikako ne znači da je ova ideja neostvariva. – Pa, morate da pronadjete balas. Zdrava hrana jeste nešto skuplja, no namirnice koje svakodnevno konzumiramo, ali  i kutija cigareta košta 300 dinara, pa je pušači kupuju svaki dan. Toliko košta i kilogram ribe ili nekog tropskog voća. Ostavite pušenje i imaćete novca za zdravu hranu. Tako da moram da kažem da nisu samo finansije u pitanju, pre svega su to loše životne navike.  Mi smo po potrošnji zdravih namirnica na poslednjem mestu u Evropi i svetu. Konzumacija ribe je minimalna, a riba sadrži omega 3 masne kiseline, koje štite krvne sudove i deluju antikancerogeno. O morskim plodovim i tropskom voću  da i ne govorimo. A deca se u kući uče tim zdravim ili nezdravim navikama u ishrani. U suštini, da sumiramo na kraju, najbolja ishrana je raznovrsna ishrana, jer čak i naša tradicionalna hrana nije baš najzdravija, jer je vrlo je kalorična, zaključuje dr Tošić.

Dodajmo na kraju i to da će sutra  u Klisuri, povodom obeležavanja ovog dana, biti održan i Festival zdrave hrane od 17 do 21 sat, uz slobodan ulaz.  Inače, Ujedinjene nacije su ustanovile 16.oktobar, kao Svetski dan zdrave ishrane još 1981. godine, u cilju podizanja svesti o stvaranju sveta bez gladnih. Cilj obeležavanja ovog dana jeste i informisanje najšire populacije o važnosti zdrave ishrane i pravilnih prehrambenih navika, kao i formiranje ispravnih stavova, posebno kod mladih i kod dece.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *