Proglašena vanredna situacija zbog poplava u opštini Doljevac

Šainovac jutros (Foto: Goran Usainović)
Šainovac jutros (Foto: Goran Usainović)

Naglo topljenje snega, kao i kiša koja je padala od juče i u toku noći, zimsku snežnu idilu pretvorili su u borbu sa vodenom stihijom. Zbog bujičnih vodotokova koji trenutno ugrožavaju najveći broj ljudi, na teritoriji opštine Doljevac pre pola sata proglašena je vanredna situacija.

Kako nam je rečeno u Štabu za vanredne situacije u Doljevcu, koji je zasedao  u toku prepodneva, vodotoci prvog reda, to jest reke, trenutno nisu pretnja po domove i stanovništvo.

Južna Morava (Foto: Marija Jovanović)
Južna Morava (Foto: Marija Jovanović)

Medjutim, manje rečice i kanali, vodotokovi drugog reda, nisu u situaciji da prime veliku količinu vode koja se sliva sa svih strana, pa dolazi do izlivanja u dvorišta i jedan broj kuća. Situacija se menja iz trenutka u trenutak, a pod vodom je i velika površina poljoprivrednog zemljišta.

Toplica u Doljevcu (Foto: J.K.)
Toplica u Doljevcu (Foto: J.K.)

Trenutno, najugroženija su pojedina domaćinstva u Šainovcu, Šarlincu i Pukovcu, a prema najnovijim informacijama iz Malošišta izlio se i kanal u tom naselju doljevačke opštine u blizini škole, dok Jugbogdanovačka reka preti Orljanu i Mekišu.

Donekle je bolja situacija u Belotincu, gde je juče bilo velikih problema zbog slivanja vode iz pravca Niša.

Sinoć je zbog poplava evakuisano petnaestak osoba iz romskog naselja u Šainovcu, a u toku noći i jedna porodica iz Mekiša. Svi oni trenutno se nalaze u doljevačkom Crvenom krstu.

Malošište (Foto: A. Ljubisavljević)
Malošište (Foto: A. Ljubisavljević)

U Šarlincu je preko 50 ha obradivog zemljišta trenutno pod vodom, rekao je radio Koprijanu predsednik tamošnje MZ Jovica Mičić, jer se velike količine vode slivaju iz pravca Voljičinca, što već neko vreme pravi velike probleme stanovnicima ovog naselja doljevačke opštine. Ugroženo je, kaže i oko 20-tak domaćinstava, a sada se već strahuje  i od nadolaska Toplice. Igralište je već pod vodom, jedan broj plastenika takodje, kaže Mičić.

Nadležne ekipe su na terenu i dalje, ali vodena stihija u pojedinim delovima opštine je nezaustavljiva.

Pukovac (Foto: Marko Petrović)
Pukovac (Foto: Marko Petrović)

Igor Mikić iz JKP rekao nam je pre nekoliko trenutaka da voda nadolazi i dalje. U Pukovcu kanali ne mogu da apsorbuju veliku količinu vode, pa dolazi do izlivanja. Veliki broj domaćinstava je ugrožen u ovom trenutku, prema trenutnim informacijama oko stotinu  u ovom selu.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *