Prognozirane opasne vremenske prilike za Nišavski okrug

Danas treba obratiti posebnu pažnju na obilne padavine, koje mogu donetni niz problema, jer kako kažu u RHMZ  na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice moguća su lokalna izlivanja. Prema rečima nadležnih iz doljevačkog Štaba sa vanredne situacije za područje Nišavskog okruga za današnji dan takodje su najavljene obilne padavine, više od 20 litara kiše po kvadratnom metru za tri sata, što se tretira kao opasna pojava, naročito uzimajući u obzir da obilne padavine mogu biti praćene i grmljavinom i jakim vetrom.

U južnim delovima Srbije naime,  prognozirane su opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje, te treba biti veoma obazriv, apeluju iz RHMZ-a. Moguća je lokalna pojava intenzivnih plјuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Kako naglašavaju tokom današnjeg dana postoji rizik od udara groma, opasnost za život lјudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre i problemi u telekomunikacijama. Takodje, mogući su problemi u transportu električne energije zbog udara groma.

U urbanim sredinama, dodaju, mogu nastati poteškoće, posebno sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima, a može biti i problema u saobraćaju i transportu.

Kako upozoravaju meteorolozi, ponegde može pasti lokalno i do 50 do 60 litara kiše po kvadratnom metru, što može dovesti do izlivanja reka koje se ulivaju u Južnu i Zapadnu Moravu, jer one bukvalno za par sati mogu da porastu nekoliko metara. Ljudi koji žive u blizini sliva Južne i Zapadne Morave i u svim slivovima u brdsko planinskim predelima trebalo bi da budu oprezni, jer može doći do lokalnih izlivanja, napominju. Ipak, neće doći do izlivanja velikih reka, Dunava ili Velike Morave.

Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku, naglašavaju nadležni.

Narednih dana očekuje nas lepše vreme, mada će i dalje biti promenljivo oblačno i toplije, povremeno s kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *