Program za obrazovanje odraslih i u Doljevcu

Osnovno obrazovanje u našoj zemlji je obavezno i besplatno, medjutim bez obzira na to i dalje postoje ljudi koji ni osmoletku nisu uspeli da završe, a medju njima ima i onih koji se ne mogu pohvaliti čak ni veštinom čitanja i pisanja, koja se stiče u nižim razredima, što znači da su nepismeni. I dok je donekle logičan podatak da nepismenih ima najviše medju onima koji su i najstariji, zabrinjava da i medju mladjom populacijom ima osoba koje nemaju to osnovno znanje. Zato je uz podršku Ministarstva prosvete na teritori opština Doljevac i Žitoradja i u Nišu, u Kazneno popravnom zavodu, pokrenut Projekat obrazovanja odraslih, koji sprovodi OŠ „Lela Popović“ iz Miljkovca. Ova škola uključena je u Projekat obrazovanja odraslih od 2012. godine, a u doljevačkom kraju prisutni su od ove godine.

Osnovno obrazovanje odraslih traje do tri godine, nakon čega polaznici prolaze i adekvatne obuke što im višestruko povećava šanse da dodju do posla. Priliku da se opismeni koristi, za sada, pedesetak odraslih lica, koliko se trenutno školuje u opštini Doljevac. Nastavu pohadjaju u prostorijama doljevačke škole u popodnevnim časovima.

Naš školski tim aktivno radi na terenu već sedam godina, a od ove godine i na teritoriji opštine Doljevac, s ciljem da afirmiše ljude koji nisu završili osnovnu školu da se uključe u Program obrazovanja odraslih i iskoriste priliku koja im se pruža. Na taj način imaju mnogo veće šanse za zapošljavanje, za ostvarivanje odredjenih socijalnih prava, za dobijanje vozačke dozvole…. Inače, trenutno u Doljevcu imamo 15 polaznika u prvoj godini, dva odeljenja od po 15 osoba u drugoj i 16 polaznika trećeg stepena. To je mnogo manje nego što je broj stvarno nepismenih osoba, zbog čega i ovom prilikom apelujem na sve žitelje doljevačkog kraja koji nisu završili osnovnu školu da nam se jave, kako bismo im pomogli da se besplatno opismene i postanu ravnopravni članovi ovog društva.  Broj telefona naše škole je 018/ 621-724, kaže u izjavi za radio Koprijan direktorka OŠ „Lela Popović“, Dragana Djordjević.

Prema njihovim dosadašnjim iskustvima, dodaje, oko 65 odsto polaznika škole za odrasle završi obrazovanje, dok je zanimljivo istaći da svi polaznici škole iz KPZ-a u Nišu uspešno završe školovanje, a neki od njih potom upišu i srednju školu.

Kako kaže naša sagovornica, razni su razlozi za odustajanje od redovnog školovanja.  – Mnoga deca napuste školu zbog bolesti, neka zbog nedostupnosti skole ili nezainteresovanosti roditelja, ima i slučajeva dece sa poremećajem u razvoju, koja su želela da idu u školu, ali ih društvo nije prihvatilo, pa su odustali.

Inače, od ukupno 16 707 stanovnika naše opštine starijih od deset godina, koliko nas je bilo po poslednjem popisu stanovništva 2011. godine, nepismeno je bilo 4,09  odsto naših žitelja, s tim što je broj nepismenih daleko veći kod žena, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Naime, od ukupno 684 nepismenih, čak 591 je žena, a 93 muškaraca. Očekivano najveći broj nepismenih je medju najstarijom populacijom, 526 osoba, dok nepotpuno osnovno obrazovanje ima oko 2 500 ljudi, opet više žena 1 747. Sa smanjenjem starosne granice, ta cifra drastično opada, ali odredjeni broj nepismenih i dalje postoji medju mladjom populacijom. Ipak ohrabruje to što se broj nepismenih smanjuje.T se objašnjava većim obuhvatom osnovnog obrazovanja, kao i time što umiru generacije najstarijih građana među kojima je i najviše nepismenih.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *