Promocija antologije Vlaste Cenića “Moj otac hrani ptice” sutra u Trsteniku

Cvetnik pesništva o ocu za decu i mlade “Moj otac hrani ptice” priredjivača Vlaste Cenića, profesora i pesnika iz Kočana, jedno je od retkih dela takve vrste kod nas, te zato ne čudi izuzetno interesovanje čitalaca i veliki broj održanih promocija.  Svoje mesto u  knjizi našlo je preko 230 pesnika, sa više od 500 pesma, podeljenih u osam ciklusa i prikazanih na preko 300 strana. Akcenat je na autorima sa balkanskih  prostora, a najzastupljeniji su Dragan Lukić, Dobrica Erić, Miroslav Antić, Ljubivoje Ršumović. Svoje mesto u antologiji našli su i Prever, Klodel,  Kipling i mnogi drugi. Cvetnik je zajednički izdavački poduhvat “Lijepe riječi” iz Tuzle i KPD “Trorečje” iz Kočana.

Prva promocija knjige održana je u Skoplju, što nije bilo slučajno, s obzirom na to da  se petnaest pesnika iz te zemlje našlo u njoj. I ta i sve ostale promocije su bile lepe, tople. Znate, ima mnogo antologija o majkama, dok o ocu postoje samo tri, a ovo je prva za decu. Svaka promocija je puna emocija, jer na žalost većina očeva, pesnika čije su se pesme našle u knjizi, više nije medju živima. Naročito je emotivan onaj drugi deo knjige gde svaki autor priča o svom ocu. To se ne može čitati tek tako, oči jednostavno moraju da zasuze, kaže Cenić u izjavi za naš radio.Sve do sada izdate antlogije sa sličnom tematikom prikazivale su oca kao junaka i ratnika, a ja sam se potrudio da u ovoj mojoj antologiji oca prikažem  kao običnog čoveka, radnika.

Na pripremi antologije profesor Cenić je kaže radio čitavu deceniju, jer prikupljanje i selekcija pesama nije lak, a ni jednostavan posao. Uloženi trud se na kraju i te kako isplatio, jer je knjiga, ističe naš sagovornik, naišla na odličan prijem kod čitalačke publike i u Srbiji i inostranstvu.

Promocije su do sada održane u mnogim mestima naše zemlje, a i šire, ali ne i u Doljevcu. Bar za sada. Sutra će se “Moj orac hrani ptice” naći pred publikom u Trsteniku, a na spisku mnogobrojnih gradova uskoro će se naći i Beograd.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *