Prvi zvuci grmljavine i struje nema, zašto?

Ovog proleće i leta, mnogo učestalije no ranije, primetni su stalni, neplanski prekidi u isporuci el.energija potrošačima na teritorije opštine Doljevac, naročito pri malo lošijem vremenu, na šta nam naši slušaoci već vreme neko redovno skreću pažnju. Pukovac, Čečina, Kočane, Doljevac, ali i mnoga druga sela, suočavaju se sa ovim problemom te smo se mi u potrazi za odgovorima, obratili još 9.jula preduzeću Jugoistok, koje je nadleženo za elektroenergetski sistem u ovom delu zemlje  mejlom, istaknutom na njihovom sajtu. Želeli smo da znamo zašto gotovo svakodnevno dolazi do nestanka el.energije u raznim delovima naše opštine, što je naročito primetno kod kiša i grmljavima, čak i ukoliko su vremenske nepogode slabog intenziteta, jer struja nestaje već sa prvim zvukom grmljavine, kao i da li se to dešava i na drugim mestima u njihovoj nadlženosti, da li je sistem na našoj teritoriji dotrajao i da li se i kako to može rešiti? Ni na jedno postavljeno pitanje nismo dobili odgovor.

Nezvanično saznajemo da je sistem tako podešen, kako bi se sprečile veće havarije, koje mogu nastati tokom nevremena, kao i da je to uobičajena praksa. Pri jačim grmljavinama, dolazi do velikih pražnjenja na koje izolatori elektroenergetskog sistema reaguju i dolazi do nestanka struje, kažu dobri poznavaoci ove problematike, dodajući da, u takvim situacijama, dežurne ekipe nastoje da sistem u najkraćem mogućem vremenu osposobe za rad.

Električna energija odavno je nužna potreba, bez koje je normalno funkcionisanje i domaćinstava i preduzeća nemoguće, te u potpunosti razumemo rezigniranost ljudi kada struje nema, zbog čega apelujemo da nadležne za samo malo bolju komunikaciju sa javnošću, kako bismo pouzdano znali zašto su stvari takve kakve jesu. Na kraju krajeva potrošači struje imaju prava na odgovore.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *