PU Niš: Saopštenje o ostvarenim rezultatima rada tokom novembra 2023. god

U toku novembra 2023. godine očuvano je povolјno stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Nišu. Evidentirano je ukupno 395 krivičnih dela i gotovo polovina izvršenih krivičnih dela pripada oblasti opšteg kriminala. Iako je tokom ovog meseca uočeno povećanje broja krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećan je i procenat njihovog rasvetlјavanja u odnosu na prošlu godinu, a što je naročito uočlјivo kod krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatog učinioca. Poput novembra protekle godine, najveći broj krivičnih dela na području Policijske uprave u Nišu pripada grupi krivičnih dela protiv imovine, pri čemu je povećan broj krađa dok je smanjen broj iznuda.

Tokom ovog meseca su registrovana četiri dela razbojništva, sa nepoznatim učiniocem, i sva četiri su, efikasnim radom policijskih službenika, rasvetlјena tokom istog meseca. Policijski službenici su izvršili 26 zaplena različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, odnosno za 18.18% više nego istog meseca prošle godine. U ovim zaplenama je oduzeto 4,8 kilograma narkotika, što predstavlјa uvećanje u odnosu na novembar protekle godine.

Tokom novembra nije zabeleženo nijedno krivično delo nedozvolјenog prelaza državne granice i krijumčarenje lјudi, niti krivičnih dela trgovine lјudima.

Otkrivena su 72 krivična dela iz oblasti privrednog kriminala, kao i 7 dela ekološkog kriminala što predstavlјa umanjenje u odnosu na isti mesec prethodne godine od 33,33%.

Održano 246 javnih okuplјanja, odnosno 4 manje nego novembra protekle godine, koja su pretežno bila sportskog, te ekonomsko-socijalnog i kulturno-zabavnog karaktera. Ovim skupovima je prisustvovalo 27.050 građana i nije bilo prekinutih ni zabranjenih javnih okuplјanja. Spotrskim priredbama je prisustvovalo 7.633 gledalaca i nije bilo izvršeno nijedno krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Tokom novembra 2023. godine se uočava i smanjenje broja izvršenih prekršaja protiv javnog reda i mira za 7,69% u odnosu na isti mesec minule godine, a narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Na području Policijske uprave u Nišu, u kontroli saobraćaja na putevima jeotkriveno i sankcionisano ukupno 3.940 prekršaja, i najveći broj njih čine prekršaji prekoračenja brzine kretanja vozila, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, te nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje. Iz saobraćaja je isklјučeno 184 vozača koji su upravlјali vozilom pod dejstvom alkohola, 9 njih zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, kao i 27 vozača zatečenih pri upravlјanju vozilom bez izdate vozačke dozvole. Saobraćajni policijski službenici sproveli su, osim redovnih, i 24 pojačane kontrole saobraćaja i izvršili 85 saobraćajnih obezbeđenja. Podneta su 622 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Tokom novembra je zabeležen porast ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 7,15% u odnosu novembar protekle godine. Lako povređenih lica u saobraćajnim nezgodama je bilo manje za 6,38%, teško povređenih za 11% više, dok je saobraćajnih nezgoda u kojima je nastala samo materijalna šteta bilo manje za 7,14% u odnosu na novembar 2022. godine. U najvećem broju slučajeva saobraćajne nezgode su uzrokovane pogrešnim izvođenjem radnji u saobraćaju od strane vozača.

U Policijskoj upravi u Nišu izdato je 4.105 biometrijskih ličnih karata, 1.237 putnih isprava, kao i 2.391 vozačka dozvola. Pokrenuta je i 1.301 revizija dozvola za držanje oružja.

U okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ tokom ovog meseca su realizovane radionice u 29 škola, kojima je prisustvovalo 2.776 učenika. 30 policijskih službenika i 12 vatrogasaca-spasilaca održali su predavanja najmlađima o tome kako da prepoznaju nasilјe i na njega adekvatno reaguju, kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, ali i u vanrednim situacijama.

Takođe, rad policijskih službenika na edukaciji naših najmlađih i druženje sa njima nastavlјa da daje pozitivne rezultate jer je u novembru u ovim obrazovnim ustanovama registrovano 20% manje krivičnih dela nego tokom istog meseca prethodne godine i nije registrovan nijedan prekršaj.

Policijska uprava u Nišu apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se dosledno pridržavaju saobraćajnih propisa, bilo da u njemu učestvuju kao vozači ili pešaci, jer time čuvaju kako svoj, tako i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Policijski službenici će i u narednom periodu, kroz kontinuiran rad, nastaviti da svojim angažovanjem unapređenju bezbednosti građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *