Radnici Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš pokrenuli inicijativu za formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti Niš

Radnici Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš pokrenuli su inicijativu za formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti Niš i uputili su je najvišim državnim rukovodiocima Republike Srbije. Prema rečima direktora ove klinike, prof. dr Dragana Milića, Grad Niš i Jugoistok Srbije čekaju već 50 godina svoj prvi Institut, a ovu inicijativu pokrenuli su radnici Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, njih ukupno 114.

Kako dodaje prof.dr Dragan Milić inicijativu su podneli polazeći od realnih potreba građana Niša i Jugoistoka Srbije, uzimajući u obzir da su kardiovaskularna oboljenja uzrok smrtnosti u više od 50% slučajeva kako u Nišu tako i u celoj Srbiji, ceneći važnost i strateški značaj koji ima grad Niš za stabilnost i razvoj cele Srbije, uvažavajući stav da i građani Niša i Jugoistoka Srbije trebaju i moraju da imaju iste uslove za lečenje kao i bolesnici Beograda i Novog Sada.

Kao što Beograd ima Institut “Dedinje” i Novi Sad Institut “Kamenica” smatramo da i Niš treba i mora da dobije ono što Beograd i Novi Sad imaju od 1977. godine“, naglasio je prof.dr Milić i dodao da su potpisani zaposleni, njih 114, inicijativu uputili  predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i ministarki zdravlja Danici Grujičić.

Kako su naveli u inicijativi u poslednjih 10 godina došlo je do dramatičnog pada broja stanovnika u gradu Nišu i na Jugoistoku Srbije, pri čemu je došlo i do skoka stope smrtnosti gde je najveći broj smrtnih ishoda posledica oboljenja srca i krvnih sudova. Stanovništvo je sve starije i učestalost kardiovaskularnih oboljenja sve veća.  Zbog toga je, kako ističu naophodno hitno formiranje Istituta za kardiovaskularne bolesti na način i u formatu koji već postoji u Beogradu i Novom Sadu. Prostorni kapaciteti kao i kadrovi za formiranje Instituta postoje i neophodna je samo podrška i odluka nadležnih organa i institucija Republike Srbije.

Simbolično, inicijativa je pokrenuta na Sretenje i kako smatraju potpisnici treba razmotriti i mogućnost da se u Nišu formira Institut za majku i dete, Institut za onkologiju i Institut za plućne bolesti koji bi značajno poboljšali kvalitet pružanja usluga bolesnicima Jugoistoka Srbije.

Oni su pozvali i sve građane Niša i Jugoistoka Srbije da podrže ovu inicijativu kako bi se omogućila najsavremenija dijagnostika i lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *