Rekonstrukcija hrama Svetog Arhangela Gavrila u Kočanu

Počeli su radovi na rekonstrukciji crkve Sv.Arhangela Gavrila u Kočanu. Kako kaže sveštenik ovog hrama Marko Miletić, zbog obimnosti radova potrebna su  i velika novčana sredstva, pa poziva sve građane koji su u mogućnosti da daju prilog i pomognu obnovu hrama. Takođe prikupljanje priloga biće organizovano i po mesnim zajednicama u opštini Doljevac, ali i članovi Crkvene zajednice pomoći će u prikupljanju novca.

Crkva u Kočanu podignuta je  na temeljima starog crkvišta,verovatno srednjovekovnog porekla. Za vreme Nikole Spirića, paroha pukovačkog, započeti su radovi na podizanju ove crkve, tačnije 1937. godine, ali su nemila vremena i II Svetski rat i ponovno stradanje našeg naroda gradnju ovog hrama prekinula.

Hram je dovršen tek 1955. godine,kada je, 14. septembra na svetog Simeona Stolpnika, a po ovlašćenju episkopa niškog Jovana(Ilića) izvršeno malo osvećenje od strane arhijerejskog namesnika topličkog Borivoja V.Bićanina.

Crkva je posvećena svetom Arhistratigu Gavrilu (26.jul). Zidana je u Vizantijskom stilu sa jednim visokim kubetom,koje joj sa oltarskom i pevničkim apsidama daje izgled jedne lepe i reprezentativne građevine za čitav ovaj kraj.

Podignuta je dobrovoljnim prilozima meštana,a delimično i prilozima građana iz okolnih sela. Po narodnom predanju selo Kočane formirano je za vreme Turaka i to od kuća koje su izašle iz današnjeg Doljevca.

Sada, posle toliko godina, sveštenik Marko Miletić, pokrenuo je sakupljanje dobrovoljnih priloga za obnovu ovog hrama. Pošto su radovi dosta obimni , iziskuju i dosta novca. Zato on apeluje na sve građane dobre volje i preduzetnike iz opštine Doljevac, a koji su mogućnosti, da se uključe u ovu akciju i daju dobrovoljni prilog.

Kako ističe sveštenik Miletić, ovu crkvu podigli su naši preci u vreme rata i nemaštani i ostavili su je nama na brigu i staranje, te smo u obavezi da je čuvamo i ostavimo budućim generacijama.

Prilozi se mogu uplatiti na račun broj 355-0000001132591-71, a primalac je Srpska pravoslavna crkvena opštine Kočane.

M.Jovanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *